Blog

Landing pages – Αποτελεσματικός Σχεδιασμός

Οι σελίδες υποδοχής (landing pages) είναι ένας γενικός όρος για στοχευμένες ιστοσελίδες με συγκεκριμένο σκοπό, συνήθως την προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων και υπηρεσιών, ερωτηματολόγια, δημοσκοπήσεις ή διάφορες άλλες προωθητικές ενέργειες. Έχουν τα εξής γενικά χαρακτηριστικά:

 • Είναι συνήθως απλές στατικές ιστοσελίδες
 • Είναι πολύ απλές και μονοθεματικές
 • Είναι συνήθως αποκομμένες από το κυρίως site
 • Αποτελούν την κατάληξη κάποιας διαφημιστικής ενέργειας όπως καμπάνια pay per click, social media post, newsletter κλπ
 • Δεν έχουν μενού, banners, ή άλλα στοιχεία που να αποσπούν τον χρήστη από την κύρια ενέργεια
 • Έχουν κάποιο ισχυρό call-to-action (πχ κουμπί για αγορά, εγγραφή κλπ)
 • Στόχος τους είναι το ισχυρό conversion rate, το ποσοστό των επισκεπτών που θα προβεί στην επιθυμητή ενέργεια να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο

Συνεπώς αν στοχεύεις σε περισσότερους πελάτες, ή πωλήσεις προϊόντων, ή απλά να γνωρίσεις καλύτερα το κοινό σου μέσα από μία προωθητική ενέργεια, πρέπει να έχεις μία στρατηγική για τις σελίδες υποδοχής.
Οι καλές landing pages έχουν μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών που κάνουν την επιδιωκώμενη πράξη (αγοράζουν, εγγράφονται, αξιολογούν, παίρνουν κάποιο δωρεάν δείγμα κλπ) και κάνουν πιο αποτελεσματικές τις προωθητικές και διαφημιστικές ενέργειες, με αποτέλεσμα καλύτερο ROI (απόδοση της επένδυσης).
Για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόδοση μίας διαφήμισης οι επιχειρήσεις πρέπει να δημιουργούν αποτελεσματικές σελίδες υποδοχής, να τις τεστάρουν και να τις βελτιστοποιούν.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΕΛΙΔΕΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η αρχική σου σελίδα ΔΕΝ είναι σελίδα υποδοχής, ούτε μία σελίδα προϊόντος, ούτε η σελίδα επικοινωνίας, ούτε η σελίδα για το ιστορικό της επιχείρησης.
Οι σελίδες υποδοχής από τη σκοπιά του μάρκετινγκ είναι σελίδες ειδικού σκοπού που έχουν κατασκευαστεί για να πετύχουν ένα συγκεκριμένο στόχο.
Οι συνήθεις στόχοι είναι

 • Να πάρουμε τα προσωπικά στοιχεία ενός επισκέπτη (συνήθως το email)
 • Να κατεβάσει ο επισκέπτης ένα freebie, demo, white paper κλπ
 • Να εγγραφεί σε ένα webinar
 • Να κάνει μία online αγορά

Άσχετα από τον στόχο η σελίδα υποδοχής πρέπει να είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ αφιερωμένη σε αυτόν τον στόχο. Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχει ένα ισχυρό call-to-action για παράδειγμα στην περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε πώληση, ένα πολύ ευκρινές κουμπί Αγόρασε Τώρα!
Γενικά η σελίδα υποδοχής πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρη ως προς την ενέργεια που θέλει να πείσει τον επισκέπτη.

παράδειγμα αποτελεσματικής σελίδας υποδοχής

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο template για landing pages. Είναι σε κάθε λογής σχέδιο και μέγεθος από πολύ απλές μέχρι αρκετά πολύπλοκες ανάλογα με τον επιδιωκώμενο στόχο, τα διαθέσιμα data, το κοινό στο οποίο απευθύνεται και τον στόχο που θέλει να πετύχει. Παρόλα αυτά όλες οι (αποτελεσματικές) σελίδες υποδοχής έχουν τα παρακάτω κοινά σημεία:

Μία Κεφαλίδα

Η κεφαλίδα πρέπει να είναι εύστοχη, συνοπτική και να τραβάει την προσοχή καθώς είναι το πρώτο πράγμα που θα δει ο επισκέπτης της σελίδας. Πρέπει να είναι ξεκάθαρη στο τι επιδιώκει η σελίδα.

Η Προσφορά

σελίδες υποδοχής η προσφορά

Πρέπει πάντα να δίνουμε στους επισκέπτες ένα κίνητρο και έναν λόγο γιατί να κάνουν την πράξη που θέλουμε. Αυτό θα γίνει με το να τονίσουμε όλα τα δυνατά στοιχεία της προσφοράς μας και πως θα επωφεληθούν οι υποψήφιοι πελάτες.

Το call-to-action (CTO)

σελίδες υποδοχής το call to action

Η ίδια η ενέργεια που θέλουμε να κάνει ο επισκέπτης. Συνήθως είναι ένα κουμπί, αλλά μπορεί να είναι και σύνδεσμος (link) ή κάποιου είδους φόρμα.

Σε γενικές γραμμές αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να περιέχει μία σελίδα υποδοχής.
Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να υπάρχουν και άλλα στοιχεία του σχεδιασμού, αλλά ακόμη και μία λευκή σελίδα που έχει αποτελεσματικά τα παραπάνω στοιχεία μπορεί να έχει επιτυχία. Κατά βάση όσο πιο απλή είνα μία σελίδα υποδοχής, τόσο λιγότερα σημεία απόσπασης της προσοχής του χρήστη έχει και τόσο καλύτερα πετυχαίνει τους στόχους της.

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

σελίδες υποδοχής στόχος καμπάνιας

Ζούμε στην εποχή της απόσπασης προσοχής που όσο πάει χειροτερεύει. Ποτέ άλλοτε στην Ιστορία οι άνθρωποι δεν ήταν τόσο (δια)συνδεδεμένοι, με δίκτυα και συσκευές που μπορούν να μεταφέρουν και να διαχειριστούν τεράστιους όγκους δεδομένων, και ποτέ δεν έχει βομβαρδιστεί με τόσα και ποικίλα μηνύματα. Οι δυνατότητες συγκέντρωσης και προσήλωσης ολοένα και φθίνουν, με έρευνες του 2015 να δείχνουν έναν μέσο όρο συγκέντρωσης τα 8,25”. Σήμερα θα είναι ακόμη λιγότερο.
Μία “τυπική” ιστοσελίδα έχει συνήθως πάρα πολλούς περισπασμούς. Μενού, κατηγορίες, slideshows, photo galleries, widgets, rss feeds, popups, προϊόντα, προβολές, κατηγορίες, blog, άρθρα και ό,τι άλλο έχουν συνήθως τα σύγχρονα websites και eshops.
Η αποτελεσματικότητα των σελίδων υποδοχής έγκειται στο γεγονός ότι περιορίζουν τις επιλογές του επισκέπτη στην εξής μία:
Στο αν θα πατήσει το κουμπί (ή συμπληρώσει τη φόρμα) ή όχι. Γι αυτό στις σελίδες υποδοχής δεν βάζουμε μενού, ή sidebars ή άλλα προτεινόμενα προϊόντα ή άρθρα, ή ακομή και headers / footers.
Αφαιρώντας αυτά τα στοιχεία και συνδυάζοντας το σχέδιο και το περιεχόμενο σε ΕΝΑΝ μόνο στόχο οδηγούμε τους επισκέπτες σε μία συγκεκριμένη πράξη. Ή θα κάνουν την πράξη αυτή ή όχι. Αν την κάνουν έχουμε αυτό που θέλουμε.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

 • Μία σελίδα υποδοχής είναι μία ξεχωριστή ιστοσελίδα, στατική, αποκομμένη από το υπόλοιπο site και μπορεί κάποιος να φτάσει σ’ αυτή μόνο μέσω μιας επίσης στοχευμένης προωθητικής ενέργειας.
 • Η αρχική σελίδα του site / eshop μας ΔΕΝ είναι σελίδα υποδοχής
 • Όλες οι σελίδες υποδοχής πρέπει να διαθέτουν Κεφαλίδα, Προσφορά και Call-to-action
 • Όλες οι σελίδες υποδοχής δεν πρέπει να περιέχουν άλλα στοιχεία περισπασμού καθώς οι χρήστες έχουν ήδη πολύ μειωμένες δυνατότητες συγκέντρωσης.
 • Όλες οι Όλες οι σελίδες υποδοχής δίνουν μόνο ΜΙΑ επιλογή στους επισκέπτες και έτσι έχουν ένα και μοναδικό μετρήσιμο αποτέλεσμα.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΕΛΙΔΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Πριν τη δημιουργία και τον σχεδιασμό της σελίδας υποδοχής πρέπει πρώτα να σκεφτείς ποιο είναι το κοινό σου και τι θέλεις να πετύχεις. Οι απαντήσεις σου σε αυτά θα αποτελέσουν τον οδηγό σου στην δημιουργίας της σελίδας υποδοχής.

Ποιό είναι το κοινό σου;

Οι καλές σελίδες υποδοχής κόβονται και ράβονται στα μέτρα του στοχευόμενου κοινού τους. Όσο πιο προσωποποιημένη είναι η σελίδα τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να πετύχει την επιθυμητή δράση από τον χρήστη. Καταλαβαίνω το κοινό μου σημαίνει γνωρίζω πώς να τους μιλήσω, πώς θα πρέπει να δείχνει η σελίδα αισθητικά, μέσα από ποιες συσκευές θα τη δουν και ποιες είναι οι προσωπικές επιθυμίες των χρηστών.
Για παράδειγμα αν το προϊόν απευθύνεται σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, θα προτιμήσουμε μεγαλύτερου μεγέθους γραμματοσειρά, πιο έντονο call-to-action που θα είναι ψηλά στη σελίδα και δεν θα απαιτεί scrolling, και ο τόνος και το ύφος του περιεχομένου θα είναι προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις τους. Αυτού του είδους η σελίδα υποδοχής θα είναι μάλλον δραστικά διαφορετική από μία που θα απευθύνεται σε millenials που μάλλον θα την δουν από smartphone και είναι συνηθισμένοι σε ατελείωτο scrolling.

Τι θέλεις να πετύχεις;

Συνήθως ο λόγος που χρησιμοποιούμε ένα landing page είναι για να αυξήσουμε τη μετατρεψιμότητα (conversion rate) του website / eshop μας. Τι όμως αποτελεί “μετατροπή” στο website σου; Χρειάζεσαι μία σελίδα υποδοχής για να:

 • δώσεις έναν προορισμό σε μία διαφήμιση πχ Google, διαφήμιση ppc;
 • για να αυξήσεις εγγεγραμμένους σε ένα blog ή newsletter;
 • για να γραφτούν περισσότεροι σε ένα webinar;
 • για να αυξηθούν οι πωλήσεις σε ένα upsell του eshop;
 • για να δημιουργήσεις προσμονή για το λανσάρισμα ενός νέου προϊόντος;
 • οτιδήποτε άλλο…

Εξ ορισμού μία σελίδα υποδοχής είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στο στόχο της κάθε ένα από τα παραπάνω καταλήγει σε μία τελείως διαφορετική σελίδα.

Ποια είναι μία καλή σελίδα υποδοχής;

Καταρχάς δεν υπάρχει τέλεια σελίδα υποδοχής. Όλες κρίνονται από το αποτέλεσμα και υπάρχει διαρκώς χώρος για τεστ και βελτιώσεις. Οι καλές σελίδες υποδοχής έχουν όλα εκεί τα στοιχεία που μεγιστοποιούν τα αποτελέσματά τους. Δεν είναι το κάθε ένα στοιχείο ξεχωριστά. Μία αποτελεσματική σελίδα υποδοχής είναι ανώτερη από το σύνολο των στοιχείων που την απαρτίζουν και εναρμονίζεται όμορφα με το κοινό της.

6 στοιχεία μίας αποτελεσματικής σελίδας υποδοχής

1) Ελκυστική Κεφαλίδα

Είναι το πρώτο και μάλλον και το μοναδικό που οι περισσότεροι επισκέπτες θα διαβάσουν. Εδώ είναι που τους κερδίζεις ή τους χάνεις. Το κλειδί είναι να αποδόσεις το όφελος και το πλεονέκτημα που προσφέρεις μέσα σε μισή πρόταση. Εδώ δεν κάνουμε απαρίθμηση των χαρακτηριστικών του προϊόντος / υπηρεσίας ούτε λέμε πόσο όμορφο είναι, κοιτάζουμε να μιλήσουμε για το τι όφελος θα έχει ο χρήστης αν κάνει αυτό που επιδιώκουμε. Αφιέρωσε όσο χρόνο χρειάζεται για να φτιάξεις μία καταπληκτική κεφαλίδα. Οι έρευνες δείχνουν ότι πάνω από το 90% των χρηστών που θα διαβάσουν την κεφαλίδα θα διαβάσουν και το call-to-action.

2) Μοναδική Προσφορά

Μοναδική και ανεπανάληπτη, αλλιώς όσο ωραία και να είναι η σελίδα υποδοχής δεν θα έχει αποτέλεσμα. Αν θέλεις νέους εγγεγραμμένους στο blog δώσε τους έναν δωρεάν οδηγό για ένα θέμα που ξέρεις ότι τους ενδιαφέρει, αν θέλεις εγγραφές για ένα webinar εξήγησε ποια θα είναι η μοναδική γνώση που θα αποκομίσουν. Τι θα μάθουν και πώς αυτό θα τους ωφελήσει.
Επειδή η προσφορά αποτελεί το σώμα της σελίδας υποδοχής, πρέπει να υπάρχει συνέπεια και συνέχεια από την κεφαλίδα ώστε να κρατήσουμε το ενδιαφέρον αμείωτο.

3) Εικόνες που τραβούν την προσοχή

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί δεν μπαίνουν καν στον κόπο να διαβάσουν. Αλλά επειδή “μία εικόνα χίλιες λέξεις” θα επεξεργαστούν μία εικόνα που τους “μιλάει”. Έτσι ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα έφευγαν και θα τους χάναμε, έτσι μπορεί να έχουμε μία δεύτερη ευκαιρία. Η επιλογή εικονογράφησης δεν είναι αγγαρεία. Οποιαδήποτε εικόνα στοκ που την έχουν δει σε χίλιες άλλες σελίδες δεν κάνει. Διάλεξε κάτι δυνατό που να “φωνάζει” και να προκαλεί συναισθήματα και φυσικά πάντα να τονίζει το όφελος του χρήστη.

4) Ένα Βίντεο

Ακόμα καλύτερο και από τις εικόνες. Πολλαπλασιάζει το “μία εικόνα χίλιες λέξεις”. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η σωστή χρήση βίντεο σε σελίδες υποδοχής έχει αυξήσει τη μετατρεψιμότητα σε κάποιες περιπτώσεις πάνω από 80%.

5) Δείκτες Εμπιστοσύνης

Μπορεί να είναι οτιδήποτε από σχόλια χρηστών, αξιολογήσεις προϊόντων, λογότυπα μεγάλων πελατών, πιστοποιήσεις του κλάδου κλπ. Ένα σημαντικό στοιχείο για να πείσει μία σελίδα υποδοχής είναι να εμπνεύσει εμπιστοσύνη. Όλες οι μελέτες συμπεριφοράς καταναλωτή δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για κάποιον στο να αποφασίσει να αγοράσει ένα προϊόν ή να δώσει τα προσωπικά του στοιχεία.

6) Ξεκάθαρο call-to-action

Η προτροπή για την πράξη που θέλουμε όσο πιο ξεκάθαρη είναι τόσο καλύτερο αποτέλεσμα έχει. Επιπλέον πρέπει να επεξηγεί στον χρήστη τι ακριβώς πρέπει να κάνει και να το ζητάει με ένταση. Οι φράσεις “Κάνε Εγγραφή Εδώ”, “Πρόσθεσε στο Καλάθι”, “Κατέβασέ το Τώρα” είναι όλες παραδείγματα call-to-action. Και πάντα ο τόνος και το ύφος της προτροπής πρέπει να εναρμονίζεται με το κοινό μας.

Προσωποποίηση με Δυναμικό Περιεχόμενο

Αποτελεί αγαπημένη πρακτική των μοντέρνων marketers. Είναι επίσης αποδεδειγμένα από τους πιο δυνατούς τρόπους που επηρεάζουν το conversion rate μίας σελίδας υποδοχής.
Παραδείγματα δυναμικού περιεχομένου:

 • Εισαγωγή ονόματος του επισκέπτη στην σελίδα υποδοχής
 • Προσαρμογή εικόνων βάσει προηγούμενων προτιμήσεων του επισκέπτη
 • Προτάσεις προϊόντων upsell βάσει πρόσφατης αγοράς
 • Προσαρμογή περιεχομένου βάσει τοποθεσίας και γλώσσας του επισκέπτη

Landing Pages που μας άρεσαν…

Airbnb

Σε αυτή τη σελίδα υποδοχής το Airbnb για να προσελκύσει το κοινό του να εγγραφεί (lead generation) κάνει μια δελεαστική προσωποποίηση. Υπολογίζει το μέσο μηνιαίο εισόδημα που θα μπορούσες να έχεις νοικιάζοντας ιδιωτικό σου χώρο στην πόλη σου. Δίνει ακόμη περισσότερες εκτιμήσεις επιλέγοντας επιπλέον επιλογές όπως τον τύπο του χώρου.

Παρακάτω δίνει με απλό και ξεκάθαρο τρόπο τα βήματα που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις να δουλεύεις ως οικοδεσπότης. Με μεγάλες κεφαλίδες εξηγεί όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις ένας οικοδεσπότης Airbnb, τις πληρωμές, τις καλύψεις, πληροφορίες για την ίδια την εταιρία, και τελειώνει με ένα δυνατό Call to Action “Είστε έτοιμος/η να κερδίσετε χρήματα; Ξεκινήστε”.

Lyft

Στην ίδια λογική με το Airbnb η υπηρεσία Lyft δίνει σε αυτή τη σελίδα υποδοχής της δυνατότητα κάποιος είτε να οδηγήσει είτε να βρει αυτοκίνητο για μετακίνηση. Η σελίδα είναι η επιτομή του καλού landing page. Μία μεγάλη ευκρινής κεφαλίδα και μία απλή φόρμα για εισαγωγή του κινητού, με τις επιλογές “Έχω αυτοκίνητο” και “Χρειάζομαι αυτοκίνητο”. Πιο απλό δεν γίνεται.

Παρακάτω δίνονται με μεγάλη ευκρίνεια πληροφορίες για την εταιρία, την ασφάλιση, οδηγίες χρήσης της εφαρμογής κινητού και τελειώνει με Συχνές Ερωτήσεις.

LinkedIn

Σε αντίθεση με αυτό που είπαμε ότι η αρχική σελίδα δεν κάνει για σελίδα υποδοχής, το LinkedIn στην αρχική του σελίδα λειτουργεί ως landing page με σκοπό το lead generation. Πολύ απλό και minimal design, στο top fold βλέπουμε την τεράστια κεφαλίδα να καλωσορίζει τον χρήστη στην online κοινότητα.

Παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης με απλά πεδία για εργασία, ανθρώπους και επιμόρφωση, ενώ επάνω δεξιά στην άκρη του “χρυσού τριγώνου” υπάρχουν οι επιλογές Join now και sign in. Το CTA Join now δείχνει και

Marketo

Μία ακόμη πολύ καλή εφαρμογή των αρχών κατασκευής αποτελεσματικής σελίδας υποδοχής για lead generation είναι αυτή της Marketo εταιρίας που το αντικείμενο της είναι marketing automation software.

Η σελίδα είναι για lead generation προσφέροντας δωρεάν οδηγούς σε σχέση με τα προϊόντα της, με τον γενικό τίτλο πώς να δημιουργείς ζήτηση (για το προϊόν ή υπηρεσία σου). Σε αντάλλαγμα πρέπει να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου σε μία φόρμα (προφανώς απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων ή επαγγελματίες του χώρου).

Uber

Όπως και η αρχική σελίδα του Airbnb η αρχική σελίδα του Uber έχει όλα τα στοιχεία μίας στοχευμένης σελίδας υποδοχής, καθώς κάνει προσωποποίηση του μηνύματός της στη γλώσσα σου, με μία “δυνατή” κεφαλίδα με το σλόγκαν “Καθίστε στη θέση του οδηγού και κερδίστε χρήματα”.

Το Call to Action, ένα μαύρο κουμπί σε λευκό φόντο για μέγιστη ευκρίνεια, δίνει τη δυνατότητα για άμεση εγγραφή.

Τη σελίδα συμπληρώνουν πληροφορίες για το δίκτυο της, της ασφάλιση οδηγού και επιβατών, και τα κουμπιά για την εγγραφή ως οδηγού ή πελάτη.

Edupath

Το Edupath είναι φορέας που παρέχει προσωποποιημένα τεστ προετοιμασίας για την είσοδο σε πανεπιστήμια και κολλέγια. Και αυτή η σελίδα είναι για lead generation, απευθύνεται σε γονείς με παιδιά που βρίσκονται στη διαδικασία επιλογής πανεπιστημίου ή κολλεγίου.

Και αυτή η σελίδα υποδοχής υλοποιεί όλα τις αρχές αποτελεσματικότητας, με “πιασάρικη” κεφαλίδα και σαφή προσανατολισμό σε συγκεκριμένο κοινό (γονείς με παιδιά στην εφηβεία). Όμως το προϊόν καθαυτό, η εφαρμογή iphone έχει ως κοινό τα ίδια τα παιδιά – υποψήφιους σπουδαστές. Έτσι η φόρμα κάνει το ιδιότυπο να καλεί τους γονείς να στείλουν την εφαρμογή στο email των παιδιών τους.

Η σελίδα είναι κατασκευασμένη με την τεχνική parallax scrolling και δείχνει σε ξεχωριστές ενότητες τα χαρακτηριστικά της εφαρμογής πάνω από φωτογραφίες εφήβων.

Patreon

Η γνωστή συνδρομητική πλατφόρμα για τη χρηματοδότηση και υποστήριξη καλλιτεχνών και δημιουργών.

Η σελίδα ως αρχική έχει μενού, αλλά στο top fold βλέπουμε το άμεσο και ευκρινές μήνυμα χωρίς περισπασμούς με πολύ καλές κεφαλίδα, υποκεφαλίδα που απευθύνεται στο κοινό – στόχο, τους καλλιτέχνες και κάθε είδους δημιουργούς. Η πλατφόρμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους δημιουργούς βίντεο στο Youtube.

Αν έχετε δικές σας αγαπημένες landing pages που είτε σας άρεσαν είτε σαν έπεισαν να κάνετε αυτό που ζητούσαν (εγγραφήκατε, αγοράσατε κλπ) μοιραστείτε τις στα σχόλια.

Σχεδιάζοντας ένα Affiliate site

Το affiliate marketing είναι ένας προσιτός τρόπος να βγάλουμε χρήματα στο Internet με μεγάλη ιστορία πίσω του. Στη βάση του είναι μια συμφωνία του affiliate marketer είτε απευθείας με τον merchant (έμπορο – προμηθευτή) είτε με συμμετοχή σε κάποιο δίκτυο affiate όπου η συμφωνία είναι μεταξύ του δικτύου που φέρνει κοντά merchants και affiliates.


Ο affiliate παίρνει κάποιο link από τον προμηθευτή / έμπορο που είναι μοναδικό γι αυτόν και υλικό όπως κείμενα, banners είτε ακόμα και newsletters.
Αυτό το link μπορείς να το προβάλεις σε κάθε είδους ψηφιακό μέσο, την ιστοσελίδα, το blog σου, τους λογαριασμούς σου στα social media, την εφαρμογή σου κλπ.
Με κάθε κλικ στο link που παραπέμπει στο site του προμηθευτή, η επίσκεψη καταγράφεται ως προερχόμενη από τον συγκεκριμένο affiliate. Αν τώρα στο site ή eshop του προμηθευτή γίνει αγορά, ο affiliate κερδίζει ένα συγκεκριμένο ποσό ως προμήθεια.
Είναι ένα ξεκάθαρο μοντέλο επιχειρηματικότητας, δεν έχει σχέση με πυραμιδικά ή άλλα ύποπτα σχήματα, και το κυριότερο δεν είναι μέσο εύκολου χρήματος. Όπως κάθε επιχείρηση χρειάζεται πολύ δουλειά και καλή επιχειρηματική λειτουργία για να αποδώσει.
Για όποιον δεν έχει ασχοληθεί ξανά και ενδιαφέρεται να επενδύσει στο web και στο affiliate marketing, το παρακάτω είναι ένας σύντομος οδηγός με τα βήματα που θα απαιτηθούν.

 1. Επιλέξτε το θέμα με το οποίο θα ασχοληθείτε
 2. Δημιουργήστε το affiliate website / blog
 3. Επιλέξτε τα εργαλεία και τα τεχνικά θέματα του site όπως domain name και hosting (server)
 4. Δημιουργήστε μία στρατηγική μάρκετινγκ με έμφαση στο περιεχόμενο, τις μηχανές αναζήτησης (SEO) και τα social media

Ας ξεκινήσουμε…

Επιλογή θέματος και αγοράς

Το blog σας τι θα πραγματεύεται; Θα μιλάει για pedigree σκύλων ή pets γενικότερα, για δρόμους μεγάλων αποστάσεων ή personal fitness, για ζωγραφική, σκάκι, υποβρύχιο ψάρεμα; Ο,τιδήποτε σας ενδιαφέρει και έχετε γνώσεις ή πάθος γι αυτό μπορεί να μετατραπεί σε επικερδή επιχείρηση μέσα από το affiliate marketing που αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους monetization ενός blog ή μιας ιστοσελίδας.
Στην περίπτωση που στόχος θα ήταν απλά η κατασκευή ενός website / blog θα ξεκινούσατε απευθείας με τα τεχνικά θέματα όπως η επιλογή domain name, η επιλογή server ή υπηρεσίας φιλοξενίας και ο σχεδιασμός και το στήσιμο του website.

Στην περίπτωση του affiliate marketing υπάρχει ο στόχος της δημιουργίας εισοδήματος μέσω του επιχειρηματικού μοντέλου affiliate. Συνεπώς και η θεματολογία του, η έρευνα αγοράς και προϊόντων / υπηρεσιών για προώθηση όλα αποκτούν άλλη σημασία και προτεραιότητα.

Το ζουμί βρίσκεται στην αγορά στόχο. Προσδιόρισέ την με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια γίνεται, περιέγραψέ την από τον τρόπο που μιλάει και εκφράζεται μέχρι τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Με βάση το παραπάνω κατασκεύασε το μήνυμα σου, βρες τα keywords, κατασκεύασε το περιεχόμενο και φτιάξε μία στρατηγική μάρκετινγκ αποκλειστικά γι αυτή την αγορά (niche).
Φυσικά υπάρχουν και ακόμη πιο στοχευμένες αγορές υποσύνολα των μεγαλύτερων θεματικών ενοτήτων και είναι πιο εύκολο, πιο φθηνό και πιο αποδοτικό να τις βάλετε στο στόχαστρο σας.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την αγορά της Γυμνασστικής – Φυσικής κατάστασης
Αυτή περιλαμβάνει υποομάδες θώκους για παράδειγμα στους εξής τομείς:

 • Αερόβια άσκηση
 • Διαλειμματική άσκηση
 • Άσκηση με βάρη
 • Άσκηση σωματικού βάρους
 • Υγιεινή Διατροφή
 • Αθλητική διατροφή
 • Προγράμματα Προπόνησης
 • Όργανα Γυμναστικής, Βάρη, Αλτήρες
 • Συμπληρώματα διατροφής
 • και άλλα…

Αυτό σπάει τις αγορές στόχους σε μικρότερους θώκους (subniches) που είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμοι.
Μπορούμε να το στοχεύσουμε ακόμη περισσότερο;
Φυσικά. Ας πάρουμε το πρώτο subniche, την Αερόβια άσκηση. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Περπάτημα
 • Βάδην / τρέξιμο αντοχής
 • Κολύμβηση
 • Ποδηλασία
 • Αερόβιες ασκήσεις
 • Cross fitness
 • Kick Boxing
 • Κωπηλασία
 • και άλλα…

Το καθένα από αυτά τα θέματα μπορεί να αποτελέσει μία θεματική ενότητα πάνω στην οποία θα “χτιστεί” ένα site / επιχείρηση affiliate.
Το πόσο “βαθιά” θα πάτε στο niche είναι δικό σας θέμα και εξαρτάται από τον κλάδο, τη δημοφιλία, τη σχέση με το στοχευόμενο κοινό κλπ. Να θυμάστε πως όσο βαθύτερα πηγαίνετε στο niche τόσο το εξειδικεύετε και περιορίζεται το κοινό. Για παράδειγμα “Βάδην για άνδρες άνω των 45 στην περιοχή της Καλαμάτας που αναρρώνουν από καρδιακό επεισόδιο” μπορεί να είναι αρκετά στοχευμένο αλλά το κοινό έχει περιοριστεί δραματικά και μάλλον δεν μπορεί να συντηρήσει κάποιου είδους online επιχειρείν.

Affiliate Προϊόντα

Όποιο niche και να επιλέξετε πρέπει να βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν και προϊόντα / υπηρεσίες προς πώληση για το συγκεκριμένο niche. Αυτό είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να κάνετε έρευνα αλλά αν δεν είναι προφανή τα προϊόντα που υποστηρίζει το συγκεκριμένο niche καλό είναι να δείτε κάτι άλλο.
Για να πάρετε μία ιδέα καλό είναι να εγγραφείτε σε κάποιο affiliate network όπως το clickbank ώστε να πάρετε ιδέες του τι προϊόντα και υπηρεσίες προσφέρονται για κάποιο συγκεκριμένο niche και τι προμήθειες πληρώνονται.
Είναι προτιμότερο (κατά πολύ) να επενδύσετε λίγες ώρες σε έρευνα για το niche της επιλογής σας και τα προϊόντα / υπηρεσίες που υποστηρίζει παρά να ξοδέψετε πολύ χρόνο και χρήμα να φτιάξετε μία σελίδα, να τη διαφημίσετε κλπ μόνο και μόνο για να ανακαλύψετε πως δεν υπάρχει τίποτα το αξιόλογο να προωθήσετε μέσω αυτής.

Domain Name

Μετά την επιλογή της αγοράς που θα δραστηριοποιηθείτε σειρά έχει το domain name του site. Αυτό θα είναι και η φίρμα της επιχείρησής σας και είναι πολύ σημαντικό. Γενικά η επιλογή ενός domain name είναι ολόκληρη επιστήμη και δεν μπορεί να αναλυθεί στα πλαίσια ενός απλού άρθρου, αλλά θα βάλουμε τις γενικές προδιαγραφές.
Το domain name πρέπει να είναι εύηχο, να μένει στη μνήμη και να περιγράφει ζωντανά το αντικείμενο της επιχείρησης ιδανικά “ζωγραφίζοντας” μία εικόνα στο μυαλό του χρήστη.
Το θέμα είναι ότι αν αναζητάτε κάτι το προφανές μάλλον δεν θα είναι διαθέσιμο.

Έρευνα για domain name και Καταχωρητές

Συνήθως αυτές οι εταιρίες που κάνουν την εγγραφή των domain names για λογαριασμό κάποιου ονομάζονται Καταχωρητές (registrars) και περιλαμβάνουν εργαλείο αναζήτησης ενός domain name και της διαθεσιμότητάς του.

αλλά υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες εταιρίες και μια απλή αναζήτηση θα σας δείξει χιλιάδες. Γενικά να προσέχετε τις κρυφές χρεώσεις ή το εκτεταμένο cross selling που κάνουν κάποιες από αυτές. Θα σας προτείνουν hosting, πιστοποιητικά SSL, email marketing και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Γενικά μείνετε απλά στην καταχώρηση του domain name της επιλογής σας και θα είστε ΟΚ.

Δημοπρασίες και μεσιτείες Domain names

Το πιθανότερό είναι ότι το domain name που θέλετε μάλλον το έχει προλάβει κάποιος άλλος. Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και εφόσον έχετε αποφασίσει ότι το θέλετε οπωσδήποτε, τότε είναι δυνατόν να το αγοράσετε από τον ιδιοκτήτη.
Η πιο γνωστή εταιρία μεσιτείας για domain names είναι η sedo. Κάνουν δημοπρασίες, παρακολουθούν για domains που πλησιάζουν στη λήξη και γενικά προσφέρουν μία σειρά υπηρεσιών μεσιτείας.

Προτάσεις για domains

Για περισσότερη έμπνευση υπάρχουν εργαλεία που “χτίζουν” ένα domain name μέσα από τα keywords ή απλές λέξεις που θέλετε να περιέχει. Αυτά ονομάζονται domain generators και ενδεικτικά μερικά:

 • http://www.bustaname.com/word_maker
 • https://www.shopify.com/tools/business-name-generator
 • https://www.nameboy.com/
 • http://www.namestall.com/domain-name-generator

Κάποια έχουν λειτουργίες όπως φίλτρα ταξινόμησης, δυνατότητα αποθήκευσης των domains που σας αρέσουν, δημιουργία ιστορικού κλπ.

Hosting – Server Φιλοξενίας

Από τα πιο σημαντικά θέματα μίας online παρουσίας, ειδικά μίας που σκοπό έχει να παράγει εισόδημα, είναι η φιλοξενία ή αλλιώς hosting. Είναι το “σπίτι” που θα φιλοξενεί το website και είναι υπεύθυνο για μία σειρά άλλων υπηρεσιών όπως η διαχείριση και ανταπόκριση στην επισκεψιμότητα, η ταχύτητα φόρτωσης των σελίδων, η υπηρεσία email, η διαχείριση των βάσεων δεδομένων, το DNS και πολλά άλλα.
Η επιλογή δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν στην κυριολεξία χιλιάδες τέτοιες υπηρεσίες, για όλα τα πορτοφόλια και τις απαιτήσεις.
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι φιλοξενίας, όπως είναι το shared hosting, οι Virtual Private Servers (VPS) και το dedicated hosting.
Το φθηνότερο είναι το shared hosting που μπορεί να ξεκινάει από τα 3-5 ευρώ το μήνα και είναι καλό για αρχική επιλογή, ειδικά για περιορισμένο budget, όταν και δεν υπάρχουν και πολύ αυξημένες απαιτήσεις. Και σ’ αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να επιλέξετε μία καλή εταιρία (με φήμη), επειδή υπάρχουν και πολύ κακές επιλογές εκεί έξω που μπορούν να καταδικάσουν το project σας πριν καν αυτό ξεκινήσει.
Σε αυτές τιμές μπορείτε συνήθως να ανεβάσετε ένα site (domain) και υπάρχει αρκετά περιορισμένος χώρος, ταχύτητα και δυνατότητα επισκεψιμότητας.
Για αρχή και εφόσον είναι καλή η εταιρία είναι αρκετό για το πρώτο affiliate website που συζητάμε σε αυτό το άρθρο.
Οι μεγάλες εταιρίες πλέον δίνουν μία σειρά επιπλέον υπηρεσιών όπως:

 • One click install, για εγκατάσταση των δημοφιλέστερων προγραμμάτων διαχείρισης περιεχομένου (CMS), όπως WordPress, Joomla, Drupal κλπ.
 • Εύχρηστα πάνελ διαχείρισης του site
 • Αξιόπιστο email service
 • Σχετική ασφάλεια και ταχύτητα
 • Προστασία από spam
 • Αντίγραφα ασφαλείας (backups) του site καθώς και υπηρεσίες αποκατάστασης
 • Πιστοποιητικά SSL
 • Λογαριασμοί FTP
 • Ίσως κάποιο απλό CDN
 • Καλή υποστήριξη, συνήθως μέσω email ή κάποιου ticketing system

Από κει και πέρα η φιλοξενία τύπου VPS, dedicated κλπ έχουν πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις, είναι για site(s) μεγαλύτερων απαιτήσεων, χρειάζονται τεχνικές γνώσεις ή κάποιον εξειδικευμένο administrator και φυσικά κοστίζουν περισσότερο.
Ανάλογα με την τεχνική κατάρτιση του ενδιαφερόμενου υπάρχουν υπηρεσίες που λύνουν τα χέρια, με το ανάλογο κόστος.
Για αυτούς που μπορούν να ασχοληθούν με τη σελίδα τους (web application) όπως να την κρατούν ενημερωμένη, να εγκαθιστούν και να ενημερώνουν πρόσθετα, σχέδια, μικροεφαρμογές κλπ αλλά δεν θέλουν να ασχολούνται με τον ίδιο τον server, υπάρχει η επιλογή managed server.
Για εκείνους που δεν θέλουν να λερώσουν καθόλου τα χέρια τους (ή δεν θέλουν να το έχουν καθόλου σαν έγνοια) και προτιμούν το WordPress ως πλατφόρμα διαχείρισης περιεχομένου για το site τους, υπάρχουν οι υπηρεσίες Managed WordPress Hosting όπου όλες οι πλευρές της φιλοξενίας από τη διαχείριση του server και των πόρων του μέχρι την ενημέρωση και ασφάλεια του site, την εγκατάσταση plugins, τη διόρθωση βλαβών, τη βελτιστοποίηση για καλύτερη απόδοση και ασφάλεια, συνεχή υποστήριξη από ειδικούς, διαχείριση απότομης αύξησης επισκεψιμότητας κλπ. Όλα φυσικά με την ανάλογη τιμή.
Αν θέλετε συνδυασμό απόδοσης, ταχύτητας, ασφάλειας και θέλετε μόνο να διαχειρίζεστε το περιεχόμενο του site σας χωρίς να θέλετε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο, ούτε ενδιαφέρεστε για τις τεχνικές λεπτομέρειες και είστε πρόθυμοι να πληρώσετε και την ανάλογη τιμή, τότε καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά και σε αυτές τις υπηρεσίες.
Ενδεικτικά:

Website – CMS

Επιτέλους ήρθε η ώρα να καθίσετε να ασχοληθείτε με αυτό καθεαυτό το μέσο της επιχείρησης που είναι το website. Το αναφέρουμε μαζί με το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) γιατί αυτά πλέον ταυτίζονται. Το CMS που θα επιλεγεί μαζί με το οικοσύστημά του θα καθορίσει τις δυνατότητες του site, το πόσο θα κοστίσει, το ποιον θα αναλάβει την κατασκευή, ρύθμιση, συντήρηση, επιδιόρθωση, πώς θα προωθηθεί κλπ.
Όπως αναφέρθηκε υπάρχουν μία σειρά από γνωστές εφαρμογές ανοιχτού κώδικα (open source apps) για το θέμα της διαχείρισης περιεχομένου, με διαφορά όμως η πιο δημοφιλής με το μεγαλύτερο οικοσύστημα είναι το WordPress.
Ενδιαφέρον έχουν μερικά στατιστικά για την υιοθέτηση και τη δημοφιλία του. Ενδεικτικά:

 • Στην αγορά των CMS το WordPress έχει το 50-60%
 • Στο WordPress “τρέχει” το 35% ολόκληρου του Παγκόσμιου Ιστού
 • Είναι το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο CMS με 500+ νέα sites να προστίθενται ημερησίως στα ήδη υπάρχοντα
 • Το WordPress είναι πίσω από το 14,7% των κορυφαίων 100 sites στον κόσμο

Με αυτά τα νούμερα δεν είναι περίεργο ότι το οικοσύστημα με τα themes, plugins και τους developers που ασχολούνται με το WordPress είναι από τα μεγαλύτερα με αναρίθμητες επιλογές για κάθε λειτουργία αλλά και πορτοφόλι.

Σχεδιασμός – Branding

Από τη στιγμή που θα εγκαταστήσουμε το CMS της επιλογής μας (αυτό γίνεται απλά και εύκολα με τη δυνατότητα one click install πολλών παρόχων φιλοξενίας) θα πρέπει να κάνουμε τον σχεδιασμό (design) του site μας και το branding με το λογότυπο, τα χρώματα, τη γραμματοσειρά, τα γραφικά, την εικονογράφηση κλπ.
Σε γενικές γραμμές ένα web design πρέπει να βρίσκει την ισορροπία ανάμεσα στην καλαισθησία και τη χρηστικότητα ώστε να εξασφαλίζει την κατάλληλη εμπειρία χρήστη. Από τα δύο πάντως το πιο σημαντικό είναι η χρηστικότητα. Τα websites δεν είναι έργα τέχνης είναι εργαλεία χρήσης και εξ ορισμού πρέπει να είναι χρηστικά και ο χρήστης να έχει καλή εμπειρία ώστε να ξανάρθει και να κάνει την επιθυμητή ενέργεια.
Το design πρέπει να υποστηρίζει και να τονίζει τη φίρμα (brand).
Το περιεχόμενο είναι ΠΑΝΤΑ αυτό που καθορίζει τον σχεδιασμό και ποτέ το αντίστροφο. Μερικά πράγματα που θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε πριν ξεκινήσετε τον σχεδιασμό:

 • Τι θα μπει στην αρχική σελίδα;
 • Η αρχική σελίδα θα λειτουργήσει σαν σελίδα περιεχομένων για το site ή θα μπει συγκεκριμένο περιεχόμενο για πράγματα που θέλουμε να προβάλουμε ιδιαίτερα;
 • Υπάρχει περιεχόμενο ή τμήμα του που θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα;
 • Τι τύπος θα είναι και ποιο περιεχόμενο; Στατικές σελίδες ή άρθρα που να ενημερώνονται συνεχώς;

Το καλό design δημιουργεί “διαδρομές” μέσα στη σελίδα που καθοδηγούν τον χρήστη έτσι ώστε:

 • Το site να προβλέπει τι θέλει ο χρήστης
 • Να του δείχνει το δρόμο ώστε να βρίσκει εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλει και έτσι να έχει μία θετική εμπειρία χρήστη, με σκοπό να τον κάνουμε να ξαναεπισκεφθεί.
 • Να κάνει τον χρήστη να προβεί στην επιθυμητή ενέργεια. Αυτή μπορεί να είναι μία αγορά για eshop, να δει πολλές σελίδες για news site, να κάνει subscribe στο newsletter για blog ή εγγραφή ως μέλος για forum κλπ.

Σε περίπτωση που σκοπεύετε να σερβίρετε διαφήμιση στο affiliate site σας ως έναν επιπλέον τρόπο εισοδήματος, το design θα πρέπει να προβλέψει τα σημεία που θα προβάλλονται τα διαφημιστικά και τί είδους θα είναι, πχ διαφημιστικά banner, διαφημιστικά κειμένου κλπ.

Η καλύτερη επιλογή για όλα αυτά είναι να επενδύσετε σε ένα καλό σχέδιο από κάποιον επαγγελματία web developer. Μπορεί όμως είτε να μην υπάρχει πρόσβαση στα χρήματα γι αυτή την επένδυση είτε να θέλουμε κάτι εύκολο και γρήγορο. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν τα έτοιμα themes, είτε δωρεάν όπως στο WordPress είτε επί πληρωμή όπως στο https://themeforest.net/ και το https://www.templatemonster.com .

Φυσικά κι εδώ ενδεχομένως να χρειαστείς ένας web developer για να εγκαταστήσει και να ρυθμίσει ή ακόμα και να κάνε custom δουλειά επάνω στο theme. Ανάλογα με το πόσες επεμβάσεις χρειάζεται να γίνουν μπορεί το κόστος να φτάσει ακόμα και στην κατασκευή ενός custom theme γι αυτό πρώτα κάντε καταγραφή του τι θέλετε, πάρτε προσφορές και πράξτε ανάλογα.

Το κακό με τα έτοιμα θέματα, είναι ότι τα πιο δημοφιλή έχουν χιλιάδες πωλήσεις, γι αυτό αργά ή γρήγορα θα πέσουμε πάνω σε κάποιο site που θα είναι παρόμοιο με το δικό μας. Ανάλογα τον κλάδο, τον ανταγωνισμό κλπ αυτό μπορεί να μας ενδιαφέρει ή όχι. Για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που είναι μόνο online συνήθως η μοναδικότητα και μία φίρμα που μπορείς να την ξεχωρίσεις ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες είναι μερικές φορές το μοναδικό στοιχείο ενεργητικού της επιχείρησης.

Πλάνο Περιεχομένου

Πριν ξεκινήσουμε να γράφουμε περιεχόμενο πρέπει πρώτα να καταρτίσουμε ένα λεπτομερές πλάνο για τη δημιουργία και τη στόχευσή του. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει πρώτα να δούμε μερικές σημαντικές έννοιες.

Διαδρομές Επισκεπτών

Όπως είδαμε και παραπάνω κάθε web asset όπως σελίδα, εφαρμογή, newsletter, landing page δεν είναι μία ουδέτερη αισθητική δημιουργία. Έχει κάποιο σκοπό και στο σχεδιασμό πρέπει να περιλαμβάνει τις “διαδρομές” που θέλουμε να κάνει ο επισκέπτης / χρήστης ώστε να φτάνει στην επιθυμητή ενέργεια που μπορεί να είναι οτιδήποτε θέλουμε, όπως να κάνει μία εγγραφή, login, subscribe to newsletter, online αγορά, κλικ σε διαφημιστικό banner, ανάγνωση άρθρου κλπ.
Αυτή η καθοδήγηση στη γλώσσα του μάρκετινγκ ονομάζεται “χωνί” (visitor funnel) και διαχωρίζει τους επισκέπτες / χρήστες ανάλογα με τη διαδρομή που ακολουθούν και την επιθυμητή ενέργεια στην οποία προβαίνουν.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σκοπός ενός affiliate website είναι να παραπέμψει τους επισκέπτες του στα προϊόντα / υπηρεσίες που προβάλει και να πληρωθεί προμήθεια για κάθε μετέπειτα αγορά από δικό του επισκέπτη.

Σκοπός του επισκέπτη

Κάθε επισκέπτης στο site / εφαρμογή σας έχει μοναδικές επιθυμίες, ευχές και στόχους και βρίσκεται σε διαφορετικά σημεία της διαδικασίας αγοράς.
Όλα αυτά αποτελούν τον σκοπό της επίσκεψης του χρήστη. Προφανώς για να έρθει στο affiliate website μας υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στον σκοπό του χρήστη και τα προϊόντα / υπηρεσίες που προωθούμε. Δικός μας στόχος πρέπει να είναι να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε για τους επισκέπτες μας, έτσι ώστε να έχουμε μία καλύτερη στρατηγική για το περιεχόμενο που θα δημιουργήσουμε και για να επιλέξουμε καλύτερα τι είδους περιεχόμενο θα αναπτύξουμε.

διαδρομές επισκεπτών δημιουργία affiliate website
Δημιουργώντας διαδρομές για επισκέπτες στο affiliate website

Αν για παράδειγμα το affiliate website έχει να κάνει με Φυσική κατασταση και Αδυνάτισμα, ας πούμε ότι έχουμε κάποιο τμήμα αφιερωμένο στην άσκηση της κωπηλασίας και το πώς βοηθάει στην απώλεια βάρους. Εκεί μπορεί να έχουμε επισκέπτες που βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας αγοράς όπως πχ

 • Μόλις έχουν αρχίσει να μαθαίνουν για τα πλεονεκτήματα της άσκησης της κωπηλασίας
 • Ψάχνουν να αγοράσουν κωπηλατικό μηχάνημα
 • Ψάχνουν για συμβουλές για κωπηλατικές ασκήσεις
 • Ψάχνουν για ένα πιο προχωρημένο κωπηλατικό μηχάνημα
 • Προσπαθούν να συνδυάσουν αδυνάτισμα με τις ασκήσεις κωπηλασίας
 • Αναζητούν νέες τεχνικές για βελτίωση των ασκήσεων κωπηλασίας
 • Αναζητούν λύσεις σε θέματα τραυματισμών που σχετίζονται με τις ασκήσεις κωπηλασίας

Παρόλο που αυτές οι ομάδες επισκεπτών σύμφωνα με τα ενδιαφέρονται και τους σκοπούς τους σχετίζονται, βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία της διαδικασίας αγοράς. Είναι όμως καθοριστικής σημασίας να αναλύσουμε τους σκοπούς τους και να δημιουργήσουμε περιεχόμενο πάνω σε αυτούς.
Ας πάρουμε για παράδειγμα το γκρουπ που ψάχνει για αγορά του πρώτου κωπηλατικού μηχανήματος. Ενδεικτικά άρθρα:

 • Τι χαρακτηριστικά να έχει το πρώτο σας κωπηλατικό μηχάνημα
 • Βασικά λάθη που κάνουμε στην αγορά του πρώτου μας κωπηλατικού μηχανήματος
 • Ο καλύτερος τύπος κωπηλατικού μηχανήματος για αρχάριους
 • Οι κωπηλατικές μηχανές με τα λιγότερα decibel
 • Συντήρηση κωπηλατικού μηχανήματος για αρχάριους
  και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε…

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να παράγουμε υλικό με στόχευση στο συγκεκριμένο γκρουπ επισκεπτών που μας ενδιαφέρει.
Αυτό όμως που θα δημιουργήσει τη βάση της επιτυχίας είναι να δημιουργήσουμε τη διαδρομή που θέλουμε να πάρουν προς την αγορά.
Η συνολική διαδρομή ξεκινάει εκτός website από τη στρατηγική μάρκετινγκ.

Αν για παράδειγμα το affiliate website έχει να κάνει με Φυσική κατασταση και Αδυνάτισμα, ας πούμε ότι έχουμε κάποιο τμήμα αφιερωμένο στην άσκηση της κωπηλασίας και το πώς βοηθάει στην απώλεια βάρους. Εκεί μπορεί να έχουμε επισκέπτες που βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας αγοράς όπως πχ

 • Μόλις έχουν αρχίσει να μαθαίνουν για τα πλεονεκτήματα της άσκησης της κωπηλασίας
 • Ψάχνουν να αγοράσουν κωπηλατικό μηχάνημα
 • Ψάχνουν για συμβουλές για κωπηλατικές ασκήσεις
 • Ψάχνουν για ένα πιο προχωρημένο κωπηλατικό μηχάνημα
 • Προσπαθούν να συνδυάσουν αδυνάτισμα με τις ασκήσεις κωπηλασίας
 • Αναζητούν νέες τεχνικές για βελτίωση των ασκήσεων κωπηλασίας
 • Αναζητούν λύσεις σε θέματα τραυματισμών που σχετίζονται με τις ασκήσεις κωπηλασίας

Παρόλο που αυτές οι ομάδες επισκεπτών σύμφωνα με τα ενδιαφέρονται και τους σκοπούς τους σχετίζονται, βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία της διαδικασίας αγοράς. Είναι όμως καθοριστικής σημασίας να αναλύσουμε τους σκοπούς τους και να δημιουργήσουμε περιεχόμενο πάνω σε αυτούς.
Ας πάρουμε για παράδειγμα το γκρουπ που ψάχνει για αγορά του πρώτου κωπηλατικού μηχανήματος. Ενδεικτικά άρθρα:

 • Τι χαρακτηριστικά να έχει το πρώτο σας κωπηλατικό μηχάνημα
 • Βασικά λάθη που κάνουμε στην αγορά του πρώτου μας κωπηλατικού μηχανήματος
 • Ο καλύτερος τύπος κωπηλατικού μηχανήματος για αρχάριους
 • Οι κωπηλατικές μηχανές με τα λιγότερα decibel
 • Συντήρηση κωπηλατικού μηχανήματος για αρχάριους
  και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε…

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να παράγουμε υλικό με στόχευση στο συγκεκριμένο γκρουπ επισκεπτών που μας ενδιαφέρει.
Αυτό όμως που θα δημιουργήσει τη βάση της επιτυχίας είναι να δημιουργήσουμε τη διαδρομή που θέλουμε να πάρουν προς την αγορά.
Η συνολική διαδρομή ξεκινάει εκτός website από τη στρατηγική μάρκετινγκ.

Από το στήσιμο των email campaigns μέχρι τη δημιουργία autoresponders, την προώθηση στα social media, τη δημιουργία landing pages όλα έχουν να κάνουν με το πώς θα αντιστοιχήσουμε τα προϊόντα που προωθούμε με τους σκοπούς του κοινού που στοχεύουμε.
Στο παραπάνω παράδειγμα έστω ότι στοχεύουμε τους αρχάριους στην κωπηλασία.
Ιδανικά η διαδρομή θα ξεκινήσει από κάτι που θα διαθέσουμε δωρεάν με αντάλλαγμα την εγγραφή κυρίως σε κάποιο newsletter για να ξεκινήσει η διαδρομή. Όσο καλύτερη είναι η προσφορά τόσο περισσότερους θα βάλουμε στη διαδρομή.
Στο παράδειγμα μας θα μπορούσε να είναι κάποιος οδηγός σε pdf της μορφής:

 • Πλήρης οδηγός για την αγορά του πρώτου κωπηλατικού μηχανήματος
 • Κωπηλατικά μηχανήματα για αρχάριους και προχωρημένους. Τύποι, μάρκες, τιμές και συγκριτικός πίνακας των δημοφιλέστερων

Κάποιος που ψάχνει ενεργά γι αυτό, δεν θα είχε πρόβλημα να δώσει το email του με αντάλλαγμα αυτές τις πληροφορίες.

Όσοι εγγραφούν τους προωθούμε στη συνέχεια της διαδρομής. Σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να ανησυχούμε αν είναι λίγοι οι ενδιαφερόμενοι. Το σημαντικό δεν είναι οι αριθμοί αλλά οι στόχευση. Δεν υπάρχει λόγος να έχουμε επικοινωνία με χρήστες που δεν ενδιαφέρονται.
Αν η προσφορά μας ήταν ένας οδηγός σε pdf τώρα μπορούμε να ενεργοποιήσουμε την επικοινωνία email με autoresponder όπου θα σταλούν αυτόματα μία σειρά emails διαδοχικά σε χρόνο που θα τον ορίσουμε (συνήθως 5-7 emails σε μία περίοδο δύο εβδομάδων).
Αυτή η σειρά των email θα δίνει πληροφορίες σχετικά με τα ενδιαφέροντά τους και ταυτόχρονα θα προωθεί τα affiliate προϊόντα / υπηρεσίες μας. Μερικά παραδείγματα:

 • Χάστε βάρος αυξήστε δύναμη με αυτό το εβδομαδιαίο πρόγραμμα κωπηλασίας
 • Σωστές τεχνικές κωπηλασίας για αποφυγή τραυματισμών
 • 25% έκπτωση με αυτό το κουπόνι στα τάδε μηχανήματα κωπηλασίας
 • 15′ κωπηλασία τη μέρα για τέλειους κοιλιακούς 6-pack
  και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε…

Μετά τι;

Ως επόμενα βήματα:

 • Συνεχίσετε να συλλέγετε πληροφορίες για τις επιθυμίες, ανάγκες, σκοπούς του κοινού που σας ενδιαφέρει. Όσο περισσότερες τόσο καλύτερα. Δείτε τους μεγάλους του διαδικτύου και τις διαδικασίες big data και αλγόριθμους machine learning και θα καταλάβετε γιατί αυτές οι πληροφορίες είναι τόσο σημαντικές… Είναι επικερδείς, φέρνουν χρήματα.
 • Με βάση αυτές τις πληροφορίες καταρτίστε πλάνο περιεχομένου και δημιουργήστε περιεχόμενο.
 • Προωθήστε το περιεχόμενο ανά σελίδα του site στις μηχανές αναζήτησης με όλα τις απαραίτητες ενέργειες SEO.
 • Καταγράψτε τα αποτελέσματα των ενεργειών σας και βελτιώστε όπου χρειάζεται.

Συμπέρασμα

Το ταξίδι στο affiliate marketing μπορεί να φαίνεται ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα αλλά μπορεί να είναι διασκεδαστικό και κερδοφόρο.
Είναι κατά βάση ένα ταξίδι μάθησης που θα κρατήσει για όσο διάστημα ασχοληθείτε.
Θα πρέπει να μάθετε μεταξύ άλλων:

 • Όσα περισσότερα μπορείτε για την αγορά που στοχεύετε
 • Όλες τις διαθέσιμες τεχνικές και προγράμματα προώθησης και μάρκετινγκ στο web
 • Πώς να χρησιμοποιείτε τις μηχανές αναζήτησης και τα social media για την προώθηση του περιεχομένου σας
 • Πώς λειτουργεί η online επιχειρηματικότητα

Τελικός σκοπός είναι να προσελκύσετε όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες και να τους βάλετε στη διαδρομή που έχετε στήσει για το affiliate website. Τα υπόλοιπα θα τα κάνει το αυτοματοποιημένο σύστημα που έχετε στήσει.

Σύγχρονες τάσεις και στρατηγικές SEO

Ο κόσμος των μηχανών αναζήτησης και του seo για την εμπορική εκμετάλλευσή τους είναι διαβόητος για τη δυσκολία, τον ακραίο ανταγωνισμό και την φρενήρη αναζήτηση του επόμενου κερδοφόρου niche ή της επόμενης τεχνικής που υπόσχεται να φέρει (συνήθως εύκολα και γρήγορα) αποτελέσματα.
Πολλές φορές όμως μέσα σ’ αυτό το πεδίο ξεχνάμε τα βασικά, ότι παρόλες τις αλλαγές και στην τεχνολογία και στην επιχειρηματικότητα, υπάρχουν σταθερές που ισχύουν πάντα ακόμη και στις μεγαλύτερες καινοτομίες.
Η ανάγκη για την πολύτιμη προβολή στις μηχανές αναζήτησης πάντα θα μας ωθεί στις πιο πρόσφατες, τολμηρές και καινοτόμες ενεργειες στο ότι αφορά το seo.
Παρακάτω αναλύουμε μερικές από τις πιο σύγχρονες τεχνικές και στρατηγικές του SEO για αύξηση της επισκεψιμότητας από τις μηχανές αναζήτησης.

Continue reading “Σύγχρονες τάσεις και στρατηγικές SEO”

Email Marketing για Ηλεκτρονικά Καταστήματα

Η διεύθυνση μιας online επιχείρησης είναι δύσκολη και σκληρή δουλειά. Χωρίς μία καλή στρατηγική email marketing που θα “χτίζει” καλές σχέσεις με το κοινό της είναι σχεδόν αδύνατο να αναπτυχθεί.
Τί όμως αποτελεί μία “καλή” στρατηγική email marketing για ηλεκτρονικά καταστήματα και πώς την υλοποιούμε;
Για να μη σπάτε το κεφάλι σας προσπαθώντας να βρείτε ιδέες, ιδού παρακάτω μερικές από τις δικές μας προτάσεις και ιδέες …

Continue reading “Email Marketing για Ηλεκτρονικά Καταστήματα”

Ο Gutenberg για το WordPress – Woocommerce

Τι είναι ο νέος επεξεργαστής περιεχομένου Gutenberg για το WordPress και πώς θα μπορούσε να επηρεάσει το WordPress site σας;

Ο τρόπος με τον οποίο οι απανταχού admins δημιουργούν και επεξεργάζονται περιεχόμενο στο WordPress άλλαξε δραματικά στα τέλη της χρονιάς που μας πέρασε με το “ανέβασμα” της έκδοσης 5.0 του WordPress είχε ενσωματωμένο στον πυρήνα, αυτό που μέχρι τότε ήταν plugin, τον editor Gutenberg.

Continue reading “Ο Gutenberg για το WordPress – Woocommerce”

GDPR – Γενικός Οδηγός

Το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία προσωπικών δεδομένων με τα αρχικά GDPR (General Data Protection Regulation) θα έρθει σε ισχύ την 25η Μαΐου. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στη βιομηχανία του web ρωτούν να πληροφορηθούν ποιες θα είναι οι αλλαγές και τι πρέπει να κάνουν για να συμμορφωθούν, καθώς δεν πρόκειται για οδηγία (directive), που σημαίνει ότι θα πρέπει να ψηφιστεί εθνικός νόμος για την εφαρμογή της, αλλά για Κοινοτικό Δίκαιο που θα είναι άμεσα εφαρμοστέο με μεγάλα πρόστιμα, κινδύνους για αγωγές κλπ.

Continue reading “GDPR – Γενικός Οδηγός”

Social Media – Οδηγός Επιβίωσης

Μετά από μία σειρά γεγονότων για τα social media και ειδικότερα για το Facebook που ξεκίνησε με τη δημοσίευση μελετών για την κάκιστη επίπτωση στην ψυχική υγεία ειδικά των νέων ανθρώπων από τη χρήση του μέχρι το σκάνδαλο cambridge analytica το Facebook ξεκίνησε εντατικές αλλαγές με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία χρήστη και να θωρακίσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του.
Υπήρξαν 29 κύριες αλλαγές αλγόριθμου του Facebook μόνο από το 2016 και μετά. Αν η διαχείριση social media είναι μέρος της δουλειάς σου, αν δεν παρακολουθείς αυτές τις αλλαγές τότε απλά δεν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου.
Continue reading “Social Media – Οδηγός Επιβίωσης”

Γιατί η σελίδα σου θα είναι χαμηλά στο Google

Μπορεί όμως και όχι. Διάβασε το παρακάτω για να δεις τι πρέπει να κάνεις για να έχεις κάποιες ελπίδες.

Οι παράγοντες κατάταξης στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης (rank factors ή signals) είναι χαρακτηριστικά ενός website που καθορίζουν την κατάταξη του στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης για σχετικά keywords (search engine rankings). Το σύνολο αυτών των παραγόντων και οι μεταξύ τους σχέσεις αποτελούν το αλγόριθμο λειτουργίας μίας μηχανής αναζήτησης. Ο αλγόριθμος είναι φυσικά μυστικός. Κανείς εκτός από την ίδια τη μηχανή αναζήτησης δεν γνωρίζει ακριβώς και με σιγουριά τις τεχνικές λεπτομέρειες λειτουργίας του αλγόριθμου και πώς καθορίζεται η σειρά κατάταξης των ιστοσελίδων ανάλογα με τη λέξη – φράση κλειδί.

Continue reading “Γιατί η σελίδα σου θα είναι χαμηλά στο Google”

Κατασκευάζοντας ένα Website φιλικό στις μηχανές αναζήτησης

Η κατασκευή ενός website σημαίνει τη σύγκλιση και συνεργασία πολλών και διαφορετικών τεχνολογιών μεταξύ τους και υπάρχουν πάρα πολλοί και διαφορετικοί τρόποι που μπορεί να γίνει αυτό. Δεν είναι όμως όλα το ίδιο όσο αφορά την κατασκευή ενός φιλικού ως προς το SEO site.
Αυτό απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και οργανωμένη προσέγγιση ως προς την παρουσίαση και απεικόνιση μίας επιχείρησης και των υπηρεσιών της. Για πολλές επιχειρήσεις αυτό δεν είναι ούτε εύκολο ούτε οφθαλμοφανές.
Ως ένα μέσο και εργαλείο μάρκετινγκ το website πρέπει να κατασκευαστεί πάνω σε ένα καλό και λεπτομερές marketing plan με ξεκάθαρο επιχειρηματικό μοντέλο και πλεονεκτήματα προς το target group. Αν δεν υπάρχει τότε είναι από ανώφελο ως και επιζήμιο να κατασκευαστεί το εταιρικό website.

Continue reading “Κατασκευάζοντας ένα Website φιλικό στις μηχανές αναζήτησης”

Μηχανές Αναζήτησης και Top Level Domains (gTLDs)

Ή πώς αλλιώς τα Top Level Domains (TLDs) επηρεάζουν την κατάταξη μίας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Συνήθως η αγορά ενός νέου domain name είναι δύσκολη και κουραστική υπόθεση όσο και η επιλογή της φίρμας της επιχείρησής σου (έτσι κι αλλιώς συνήθως συμπίπτουν). Πάνω στο domain θα γίνει σημαντική επένδυση σε χρήμα και ώρες εργασίας που παίρνουν συνήθως μήνες και χρόνια. Επίσης με τις δεκάδες νέες καταλήξεις που είναι διαθέσιμες (όπως .online, .io, .mobi, .tech, .design, .fun, .shop, .dentist κλπ) το παιχνίδι με τα domain names έχει ανοίξει και λογικό είναι να αναρωτιέται κάποιος αν το ίδιο το domain και η κατάληξη του (TLD) μπορεί να έχει κάποια επίπτωση στα αποτελέσματα αναζήτησης των μηχανών, με άλλα λόγια αν αυτές δείχνουν σε κάποια καλύτερη μεταχείριση από τις μηχανές αναζήτησης.

Continue reading “Μηχανές Αναζήτησης και Top Level Domains (gTLDs)”