Landing pages – Αποτελεσματικός Σχεδιασμός

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 16 λεπτά
landing pages αποτελεσματικός σχεδιασμός

Οι σελίδες υποδοχής (landing pages) είναι ένας γενικός όρος για στοχευμένες ιστοσελίδες με συγκεκριμένο σκοπό, συνήθως την προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων και υπηρεσιών, ερωτηματολόγια, δημοσκοπήσεις ή διάφορες άλλες προωθητικές ενέργειες. Έχουν τα εξής γενικά χαρακτηριστικά:

  • Είναι συνήθως απλές στατικές ιστοσελίδες
  • Είναι πολύ απλές και μονοθεματικές
  • Είναι συνήθως αποκομμένες από το κυρίως site
  • Αποτελούν την κατάληξη κάποιας διαφημιστικής ενέργειας όπως καμπάνια pay per click, social media post, newsletter κλπ
  • Δεν έχουν μενού, banners, ή άλλα στοιχεία που να αποσπούν τον χρήστη από την κύρια ενέργεια
  • Έχουν κάποιο ισχυρό call-to-action (πχ κουμπί για αγορά, εγγραφή κλπ)
  • Στόχος τους είναι το ισχυρό conversion rate, το ποσοστό των επισκεπτών που θα προβεί στην επιθυμητή ενέργεια να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο

Συνεπώς αν στοχεύεις σε περισσότερους πελάτες, ή πωλήσεις προϊόντων, ή απλά να γνωρίσεις καλύτερα το κοινό σου μέσα από μία προωθητική ενέργεια, πρέπει να έχεις μία στρατηγική για τις σελίδες υποδοχής.
Οι καλές landing pages έχουν μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών που κάνουν την επιδιωκώμενη πράξη (αγοράζουν, εγγράφονται, αξιολογούν, παίρνουν κάποιο δωρεάν δείγμα κλπ) και κάνουν πιο αποτελεσματικές τις προωθητικές και διαφημιστικές ενέργειες, με αποτέλεσμα καλύτερο ROI (απόδοση της επένδυσης).
Για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόδοση μίας διαφήμισης οι επιχειρήσεις πρέπει να δημιουργούν αποτελεσματικές σελίδες υποδοχής, να τις τεστάρουν και να τις βελτιστοποιούν.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΕΛΙΔΕΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η αρχική σου σελίδα ΔΕΝ είναι σελίδα υποδοχής, ούτε μία σελίδα προϊόντος, ούτε η σελίδα επικοινωνίας, ούτε η σελίδα για το ιστορικό της επιχείρησης.
Οι σελίδες υποδοχής από τη σκοπιά του μάρκετινγκ είναι σελίδες ειδικού σκοπού που έχουν κατασκευαστεί για να πετύχουν ένα συγκεκριμένο στόχο.
Οι συνήθεις στόχοι είναι

  • Να πάρουμε τα προσωπικά στοιχεία ενός επισκέπτη (συνήθως το email)
  • Να κατεβάσει ο επισκέπτης ένα freebie, demo, white paper κλπ
  • Να εγγραφεί σε ένα webinar
  • Να κάνει μία online αγορά

Άσχετα από τον στόχο η σελίδα υποδοχής πρέπει να είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ αφιερωμένη σε αυτόν τον στόχο. Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχει ένα ισχυρό call-to-action για παράδειγμα στην περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε πώληση, ένα πολύ ευκρινές κουμπί Αγόρασε Τώρα!
Γενικά η σελίδα υποδοχής πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρη ως προς την ενέργεια που θέλει να πείσει τον επισκέπτη.

παράδειγμα αποτελεσματικής σελίδας υποδοχής

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο template για landing pages. Είναι σε κάθε λογής σχέδιο και μέγεθος από πολύ απλές μέχρι αρκετά πολύπλοκες ανάλογα με τον επιδιωκώμενο στόχο, τα διαθέσιμα data, το κοινό στο οποίο απευθύνεται και τον στόχο που θέλει να πετύχει. Παρόλα αυτά όλες οι (αποτελεσματικές) σελίδες υποδοχής έχουν τα παρακάτω κοινά σημεία:

Μία Κεφαλίδα

Η κεφαλίδα πρέπει να είναι εύστοχη, συνοπτική και να τραβάει την προσοχή καθώς είναι το πρώτο πράγμα που θα δει ο επισκέπτης της σελίδας. Πρέπει να είναι ξεκάθαρη στο τι επιδιώκει η σελίδα.

Η Προσφορά

σελίδες υποδοχής η προσφορά

Πρέπει πάντα να δίνουμε στους επισκέπτες ένα κίνητρο και έναν λόγο γιατί να κάνουν την πράξη που θέλουμε. Αυτό θα γίνει με το να τονίσουμε όλα τα δυνατά στοιχεία της προσφοράς μας και πως θα επωφεληθούν οι υποψήφιοι πελάτες.

Το call-to-action (CTO)

σελίδες υποδοχής το call to action

Η ίδια η ενέργεια που θέλουμε να κάνει ο επισκέπτης. Συνήθως είναι ένα κουμπί, αλλά μπορεί να είναι και σύνδεσμος (link) ή κάποιου είδους φόρμα.

Σε γενικές γραμμές αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να περιέχει μία σελίδα υποδοχής.
Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να υπάρχουν και άλλα στοιχεία του σχεδιασμού, αλλά ακόμη και μία λευκή σελίδα που έχει αποτελεσματικά τα παραπάνω στοιχεία μπορεί να έχει επιτυχία. Κατά βάση όσο πιο απλή είνα μία σελίδα υποδοχής, τόσο λιγότερα σημεία απόσπασης της προσοχής του χρήστη έχει και τόσο καλύτερα πετυχαίνει τους στόχους της.

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

σελίδες υποδοχής στόχος καμπάνιας

Ζούμε στην εποχή της απόσπασης προσοχής που όσο πάει χειροτερεύει. Ποτέ άλλοτε στην Ιστορία οι άνθρωποι δεν ήταν τόσο (δια)συνδεδεμένοι, με δίκτυα και συσκευές που μπορούν να μεταφέρουν και να διαχειριστούν τεράστιους όγκους δεδομένων, και ποτέ δεν έχει βομβαρδιστεί με τόσα και ποικίλα μηνύματα. Οι δυνατότητες συγκέντρωσης και προσήλωσης ολοένα και φθίνουν, με έρευνες του 2015 να δείχνουν έναν μέσο όρο συγκέντρωσης τα 8,25”. Σήμερα θα είναι ακόμη λιγότερο.
Μία “τυπική” ιστοσελίδα έχει συνήθως πάρα πολλούς περισπασμούς. Μενού, κατηγορίες, slideshows, photo galleries, widgets, rss feeds, popups, προϊόντα, προβολές, κατηγορίες, blog, άρθρα και ό,τι άλλο έχουν συνήθως τα σύγχρονα websites και eshops.
Η αποτελεσματικότητα των σελίδων υποδοχής έγκειται στο γεγονός ότι περιορίζουν τις επιλογές του επισκέπτη στην εξής μία:
Στο αν θα πατήσει το κουμπί (ή συμπληρώσει τη φόρμα) ή όχι. Γι αυτό στις σελίδες υποδοχής δεν βάζουμε μενού, ή sidebars ή άλλα προτεινόμενα προϊόντα ή άρθρα, ή ακομή και headers / footers.
Αφαιρώντας αυτά τα στοιχεία και συνδυάζοντας το σχέδιο και το περιεχόμενο σε ΕΝΑΝ μόνο στόχο οδηγούμε τους επισκέπτες σε μία συγκεκριμένη πράξη. Ή θα κάνουν την πράξη αυτή ή όχι. Αν την κάνουν έχουμε αυτό που θέλουμε.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

  • Μία σελίδα υποδοχής είναι μία ξεχωριστή ιστοσελίδα, στατική, αποκομμένη από το υπόλοιπο site και μπορεί κάποιος να φτάσει σ’ αυτή μόνο μέσω μιας επίσης στοχευμένης προωθητικής ενέργειας.
  • Η αρχική σελίδα του site / eshop μας ΔΕΝ είναι σελίδα υποδοχής
  • Όλες οι σελίδες υποδοχής πρέπει να διαθέτουν Κεφαλίδα, Προσφορά και Call-to-action
  • Όλες οι σελίδες υποδοχής δεν πρέπει να περιέχουν άλλα στοιχεία περισπασμού καθώς οι χρήστες έχουν ήδη πολύ μειωμένες δυνατότητες συγκέντρωσης.
  • Όλες οι Όλες οι σελίδες υποδοχής δίνουν μόνο ΜΙΑ επιλογή στους επισκέπτες και έτσι έχουν ένα και μοναδικό μετρήσιμο αποτέλεσμα.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΕΛΙΔΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Πριν τη δημιουργία και τον σχεδιασμό της σελίδας υποδοχής πρέπει πρώτα να σκεφτείς ποιο είναι το κοινό σου και τι θέλεις να πετύχεις. Οι απαντήσεις σου σε αυτά θα αποτελέσουν τον οδηγό σου στην δημιουργίας της σελίδας υποδοχής.

Ποιό είναι το κοινό σου;

Οι καλές σελίδες υποδοχής κόβονται και ράβονται στα μέτρα του στοχευόμενου κοινού τους. Όσο πιο προσωποποιημένη είναι η σελίδα τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να πετύχει την επιθυμητή δράση από τον χρήστη. Καταλαβαίνω το κοινό μου σημαίνει γνωρίζω πώς να τους μιλήσω, πώς θα πρέπει να δείχνει η σελίδα αισθητικά, μέσα από ποιες συσκευές θα τη δουν και ποιες είναι οι προσωπικές επιθυμίες των χρηστών.
Για παράδειγμα αν το προϊόν απευθύνεται σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, θα προτιμήσουμε μεγαλύτερου μεγέθους γραμματοσειρά, πιο έντονο call-to-action που θα είναι ψηλά στη σελίδα και δεν θα απαιτεί scrolling, και ο τόνος και το ύφος του περιεχομένου θα είναι προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις τους. Αυτού του είδους η σελίδα υποδοχής θα είναι μάλλον δραστικά διαφορετική από μία που θα απευθύνεται σε millenials που μάλλον θα την δουν από smartphone και είναι συνηθισμένοι σε ατελείωτο scrolling.

Τι θέλεις να πετύχεις;

Συνήθως ο λόγος που χρησιμοποιούμε ένα landing page είναι για να αυξήσουμε τη μετατρεψιμότητα (conversion rate) του website / eshop μας. Τι όμως αποτελεί “μετατροπή” στο website σου; Χρειάζεσαι μία σελίδα υποδοχής για να:

  • δώσεις έναν προορισμό σε μία διαφήμιση πχ Google, διαφήμιση ppc;
  • για να αυξήσεις εγγεγραμμένους σε ένα blog ή newsletter;
  • για να γραφτούν περισσότεροι σε ένα webinar;
  • για να αυξηθούν οι πωλήσεις σε ένα upsell του eshop;
  • για να δημιουργήσεις προσμονή για το λανσάρισμα ενός νέου προϊόντος;
  • οτιδήποτε άλλο…

Εξ ορισμού μία σελίδα υποδοχής είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στο στόχο της κάθε ένα από τα παραπάνω καταλήγει σε μία τελείως διαφορετική σελίδα.

Ποια είναι μία καλή σελίδα υποδοχής;

Καταρχάς δεν υπάρχει τέλεια σελίδα υποδοχής. Όλες κρίνονται από το αποτέλεσμα και υπάρχει διαρκώς χώρος για τεστ και βελτιώσεις. Οι καλές σελίδες υποδοχής έχουν όλα εκεί τα στοιχεία που μεγιστοποιούν τα αποτελέσματά τους. Δεν είναι το κάθε ένα στοιχείο ξεχωριστά. Μία αποτελεσματική σελίδα υποδοχής είναι ανώτερη από το σύνολο των στοιχείων που την απαρτίζουν και εναρμονίζεται όμορφα με το κοινό της.

6 στοιχεία μίας αποτελεσματικής σελίδας υποδοχής

1) Ελκυστική Κεφαλίδα

Είναι το πρώτο και μάλλον και το μοναδικό που οι περισσότεροι επισκέπτες θα διαβάσουν. Εδώ είναι που τους κερδίζεις ή τους χάνεις. Το κλειδί είναι να αποδόσεις το όφελος και το πλεονέκτημα που προσφέρεις μέσα σε μισή πρόταση. Εδώ δεν κάνουμε απαρίθμηση των χαρακτηριστικών του προϊόντος / υπηρεσίας ούτε λέμε πόσο όμορφο είναι, κοιτάζουμε να μιλήσουμε για το τι όφελος θα έχει ο χρήστης αν κάνει αυτό που επιδιώκουμε. Αφιέρωσε όσο χρόνο χρειάζεται για να φτιάξεις μία καταπληκτική κεφαλίδα. Οι έρευνες δείχνουν ότι πάνω από το 90% των χρηστών που θα διαβάσουν την κεφαλίδα θα διαβάσουν και το call-to-action.

2) Μοναδική Προσφορά

Μοναδική και ανεπανάληπτη, αλλιώς όσο ωραία και να είναι η σελίδα υποδοχής δεν θα έχει αποτέλεσμα. Αν θέλεις νέους εγγεγραμμένους στο blog δώσε τους έναν δωρεάν οδηγό για ένα θέμα που ξέρεις ότι τους ενδιαφέρει, αν θέλεις εγγραφές για ένα webinar εξήγησε ποια θα είναι η μοναδική γνώση που θα αποκομίσουν. Τι θα μάθουν και πώς αυτό θα τους ωφελήσει.
Επειδή η προσφορά αποτελεί το σώμα της σελίδας υποδοχής, πρέπει να υπάρχει συνέπεια και συνέχεια από την κεφαλίδα ώστε να κρατήσουμε το ενδιαφέρον αμείωτο.

3) Εικόνες που τραβούν την προσοχή

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί δεν μπαίνουν καν στον κόπο να διαβάσουν. Αλλά επειδή “μία εικόνα χίλιες λέξεις” θα επεξεργαστούν μία εικόνα που τους “μιλάει”. Έτσι ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα έφευγαν και θα τους χάναμε, έτσι μπορεί να έχουμε μία δεύτερη ευκαιρία. Η επιλογή εικονογράφησης δεν είναι αγγαρεία. Οποιαδήποτε εικόνα στοκ που την έχουν δει σε χίλιες άλλες σελίδες δεν κάνει. Διάλεξε κάτι δυνατό που να “φωνάζει” και να προκαλεί συναισθήματα και φυσικά πάντα να τονίζει το όφελος του χρήστη.

4) Ένα Βίντεο

Ακόμα καλύτερο και από τις εικόνες. Πολλαπλασιάζει το “μία εικόνα χίλιες λέξεις”. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η σωστή χρήση βίντεο σε σελίδες υποδοχής έχει αυξήσει τη μετατρεψιμότητα σε κάποιες περιπτώσεις πάνω από 80%.

5) Δείκτες Εμπιστοσύνης

Μπορεί να είναι οτιδήποτε από σχόλια χρηστών, αξιολογήσεις προϊόντων, λογότυπα μεγάλων πελατών, πιστοποιήσεις του κλάδου κλπ. Ένα σημαντικό στοιχείο για να πείσει μία σελίδα υποδοχής είναι να εμπνεύσει εμπιστοσύνη. Όλες οι μελέτες συμπεριφοράς καταναλωτή δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για κάποιον στο να αποφασίσει να αγοράσει ένα προϊόν ή να δώσει τα προσωπικά του στοιχεία.

6) Ξεκάθαρο call-to-action

Η προτροπή για την πράξη που θέλουμε όσο πιο ξεκάθαρη είναι τόσο καλύτερο αποτέλεσμα έχει. Επιπλέον πρέπει να επεξηγεί στον χρήστη τι ακριβώς πρέπει να κάνει και να το ζητάει με ένταση. Οι φράσεις “Κάνε Εγγραφή Εδώ”, “Πρόσθεσε στο Καλάθι”, “Κατέβασέ το Τώρα” είναι όλες παραδείγματα call-to-action. Και πάντα ο τόνος και το ύφος της προτροπής πρέπει να εναρμονίζεται με το κοινό μας.

Προσωποποίηση με Δυναμικό Περιεχόμενο

Αποτελεί αγαπημένη πρακτική των μοντέρνων marketers. Είναι επίσης αποδεδειγμένα από τους πιο δυνατούς τρόπους που επηρεάζουν το conversion rate μίας σελίδας υποδοχής.
Παραδείγματα δυναμικού περιεχομένου:

  • Εισαγωγή ονόματος του επισκέπτη στην σελίδα υποδοχής
  • Προσαρμογή εικόνων βάσει προηγούμενων προτιμήσεων του επισκέπτη
  • Προτάσεις προϊόντων upsell βάσει πρόσφατης αγοράς
  • Προσαρμογή περιεχομένου βάσει τοποθεσίας και γλώσσας του επισκέπτη

Landing Pages που μας άρεσαν…

Airbnb

Σε αυτή τη σελίδα υποδοχής το Airbnb για να προσελκύσει το κοινό του να εγγραφεί (lead generation) κάνει μια δελεαστική προσωποποίηση. Υπολογίζει το μέσο μηνιαίο εισόδημα που θα μπορούσες να έχεις νοικιάζοντας ιδιωτικό σου χώρο στην πόλη σου. Δίνει ακόμη περισσότερες εκτιμήσεις επιλέγοντας επιπλέον επιλογές όπως τον τύπο του χώρου.

Παρακάτω δίνει με απλό και ξεκάθαρο τρόπο τα βήματα που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις να δουλεύεις ως οικοδεσπότης. Με μεγάλες κεφαλίδες εξηγεί όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις ένας οικοδεσπότης Airbnb, τις πληρωμές, τις καλύψεις, πληροφορίες για την ίδια την εταιρία, και τελειώνει με ένα δυνατό Call to Action “Είστε έτοιμος/η να κερδίσετε χρήματα; Ξεκινήστε”.

Lyft

Στην ίδια λογική με το Airbnb η υπηρεσία Lyft δίνει σε αυτή τη σελίδα υποδοχής της δυνατότητα κάποιος είτε να οδηγήσει είτε να βρει αυτοκίνητο για μετακίνηση. Η σελίδα είναι η επιτομή του καλού landing page. Μία μεγάλη ευκρινής κεφαλίδα και μία απλή φόρμα για εισαγωγή του κινητού, με τις επιλογές “Έχω αυτοκίνητο” και “Χρειάζομαι αυτοκίνητο”. Πιο απλό δεν γίνεται.

Παρακάτω δίνονται με μεγάλη ευκρίνεια πληροφορίες για την εταιρία, την ασφάλιση, οδηγίες χρήσης της εφαρμογής κινητού και τελειώνει με Συχνές Ερωτήσεις.

LinkedIn

Σε αντίθεση με αυτό που είπαμε ότι η αρχική σελίδα δεν κάνει για σελίδα υποδοχής, το LinkedIn στην αρχική του σελίδα λειτουργεί ως landing page με σκοπό το lead generation. Πολύ απλό και minimal design, στο top fold βλέπουμε την τεράστια κεφαλίδα να καλωσορίζει τον χρήστη στην online κοινότητα.

Παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης με απλά πεδία για εργασία, ανθρώπους και επιμόρφωση, ενώ επάνω δεξιά στην άκρη του “χρυσού τριγώνου” υπάρχουν οι επιλογές Join now και sign in. Το CTA Join now δείχνει και

Marketo

Μία ακόμη πολύ καλή εφαρμογή των αρχών κατασκευής αποτελεσματικής σελίδας υποδοχής για lead generation είναι αυτή της Marketo εταιρίας που το αντικείμενο της είναι marketing automation software.

Η σελίδα είναι για lead generation προσφέροντας δωρεάν οδηγούς σε σχέση με τα προϊόντα της, με τον γενικό τίτλο πώς να δημιουργείς ζήτηση (για το προϊόν ή υπηρεσία σου). Σε αντάλλαγμα πρέπει να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου σε μία φόρμα (προφανώς απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων ή επαγγελματίες του χώρου).

Uber

Όπως και η αρχική σελίδα του Airbnb η αρχική σελίδα του Uber έχει όλα τα στοιχεία μίας στοχευμένης σελίδας υποδοχής, καθώς κάνει προσωποποίηση του μηνύματός της στη γλώσσα σου, με μία “δυνατή” κεφαλίδα με το σλόγκαν “Καθίστε στη θέση του οδηγού και κερδίστε χρήματα”.

Το Call to Action, ένα μαύρο κουμπί σε λευκό φόντο για μέγιστη ευκρίνεια, δίνει τη δυνατότητα για άμεση εγγραφή.

Τη σελίδα συμπληρώνουν πληροφορίες για το δίκτυο της, της ασφάλιση οδηγού και επιβατών, και τα κουμπιά για την εγγραφή ως οδηγού ή πελάτη.

Edupath

Το Edupath είναι φορέας που παρέχει προσωποποιημένα τεστ προετοιμασίας για την είσοδο σε πανεπιστήμια και κολλέγια. Και αυτή η σελίδα είναι για lead generation, απευθύνεται σε γονείς με παιδιά που βρίσκονται στη διαδικασία επιλογής πανεπιστημίου ή κολλεγίου.

Και αυτή η σελίδα υποδοχής υλοποιεί όλα τις αρχές αποτελεσματικότητας, με “πιασάρικη” κεφαλίδα και σαφή προσανατολισμό σε συγκεκριμένο κοινό (γονείς με παιδιά στην εφηβεία). Όμως το προϊόν καθαυτό, η εφαρμογή iphone έχει ως κοινό τα ίδια τα παιδιά – υποψήφιους σπουδαστές. Έτσι η φόρμα κάνει το ιδιότυπο να καλεί τους γονείς να στείλουν την εφαρμογή στο email των παιδιών τους.

Η σελίδα είναι κατασκευασμένη με την τεχνική parallax scrolling και δείχνει σε ξεχωριστές ενότητες τα χαρακτηριστικά της εφαρμογής πάνω από φωτογραφίες εφήβων.

Patreon

Η γνωστή συνδρομητική πλατφόρμα για τη χρηματοδότηση και υποστήριξη καλλιτεχνών και δημιουργών.

Η σελίδα ως αρχική έχει μενού, αλλά στο top fold βλέπουμε το άμεσο και ευκρινές μήνυμα χωρίς περισπασμούς με πολύ καλές κεφαλίδα, υποκεφαλίδα που απευθύνεται στο κοινό – στόχο, τους καλλιτέχνες και κάθε είδους δημιουργούς. Η πλατφόρμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους δημιουργούς βίντεο στο Youtube.

Αν έχετε δικές σας αγαπημένες landing pages που είτε σας άρεσαν είτε σαν έπεισαν να κάνετε αυτό που ζητούσαν (εγγραφήκατε, αγοράσατε κλπ) μοιραστείτε τις στα σχόλια.

[mailpoet_form id="5"]