Φιλοξενία WordPress site (Hosting)

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά
wordpress hosting πλήρης οδηγός

ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ, ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Πολλές φορές δεν του δίνουμε τη σημασία που πρέπει αλλά η ιστοφιλοξενία (web hosting) είναι ίσως η πιο κρίσιμη παράμετρος για την επιτυχία ενός website ή eshop. Όπως και με την αγορά ενός laptop ή PC δεν υπάρχει το καλύτερο ή το χειρότερο. Επιλέγουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας (ίσως και λίγο παραπάνω ώστε να καλύψουμε κάποιες μελλοντικές ανάγκες). Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πληρώσουμε dedicated server με 64GB ram και 8 πυρήνες cpu για ένα eshop που θα έχει 1000 επισκέπτες το μήνα.
Πέρα όμως από τις υπερβολές, η επιλογή του κατάλληλου πακέτου φιλοξενίας για τις ανάγκες σας θα βελτιώσει και το SEO και θα αυξήσει τις πωλήσεις.

Εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει WordPress hosting ως κάτι το διαφορετικό. Είναι και αυτό μία κανονικά υπηρεσία ιστοφιλοξενίας απλά οι συγκεκριμένες υπηρεσίες που διαφημίζονται ως WordPress hosting προσφέρουν υπηρεσίες που έχουν βελτιστοποιηθεί για την εγκατάσταση ενός WordPress website σε ότι αφορά απόδοση και ασφάλεια. Επίσης προσφέρουν ευκολίες όπως εγκατάσταση WordPress με ένα κλικ, δωρεάν μεταφορά WordPress site κλπ.
Υπάρχουν πολλά είδη φιλοξενίας όπως Shared, Dedicated, VPS, Managed. Σε αυτόν τον οδηγό θα εξηγήσουμε τι σημαίνει το καθένα από αυτά και τι πρέπει να προσέξετε ώστε να επιλέξετε την καλύτερη λύση για τη σελίδα σας.

Οι απαιτήσεις του WordPress σε ότι αφορά τη φιλοξενία.
Σαν εφαρμογή αυτή καθαυτή το WordPress είναι πολύ ελαφριά με απλές απαιτήσεις φιλοξενίας (την ώρα που γράφεται αυτο το άρθρο) όπως php 7.4 και μεγαλύτερη, MySQL 5.4 και μεγαλύτερη ή MariaDB 10.1 και μεγαλύτερη.

Από κει και πέρα είναι διαφορετικό η εφαρμογή WordPress και μία ιστοσελίδα ή ένα eshop που συγκεντρώνουν πολλές εφαρμογές, έχουν πολύ περιεχόμενο, διαχειρίζονται πολλούς χρήστες ή και υλοποιούν τρίτες εφαρμογές στο back-end όπως ανάλυση δεδομένων, διαχείριση αποθήκης κλπ.

Πριν μπούμε στις τεχνικές λεπτομέρειες, η αγωνία των περισσότερων που αναζητούν αξιόπιστη λύση φιλοξενίας είναι τι πρέπει να προσέξουν και με τι κριτήρια να επιλέξουν προμηθευτή υπηρεσίας ιστοφιλοξενίας.

Κατά την άποψη του γράφοντος και επειδή οι περισσότεροι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις τεχνικές λεπτομέρειες τα σημεία που θα πρέπει κάποιος να προσέξει είναι η Απόδοση (Ταχύτητα), Ασφάλεια και η Υποστήριξη.

  • Απόδοση
    Ένας καλός web host ακόμη και στα φθηνά πακέτα του shared hosting δεν κάνει υπερβολικό overselling που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση προβλημάτων στην πρώτη αύξηση της κίνησης. Φυσικά για όποιον ενδιαφέρεται για απόδοση και ταχύτητα, έχει κάποιον όγκο κίνησης ή ιστότοπο με εγγραφές, ηλεκτρονικό εμπόριο κλπ ένα φθηνό πακέτο shared hosting δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή.
    Μία καλή υπηρεσία φιλοξενίας πάντα θα βγάλει τα λεφτά της στο πολλαπλάσιο, με ευχαριστημένους χρήστες, αύξηση της κίνησης, καλύτερη κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης και εν τέλει περισσότερα κέρδη.
  • Ασφάλεια
    Η ασφάλεια είναι από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του hosting και συνδέεται άμεσα με την επιτυχία ενός ιστοτόπου. Έχει να κάνει με την προστασία από επιθέσεις, τη διασφάλιση ευαίσθητων δεδομένων, την προστασία των συναλλαγών, την ασφαλή αποθήκευση αντιγράφων ασφαλείας (backups). Δείτε για παροχές όπως δωρεάν πιστοποιητικό κρυπτογράφησης (SSL), πολιτική και συχνότητα αντιγράφων ασφαλείας, προστασία από επιθέσεις μέσω firewall, παρακολούθηση server και υποστήριξη πελατών. Επίσης σε συνεννόηση με τον προμηθευτή δείτε τις λύσεις που εφαρμόζει ή προτείνει για προστασία σε επίπεδο εφαρμογής (WordPress plugin).
  • Υποστήριξη
    Το επίπεδο και η ποιότητα της υποστήριξης είναι από τα πιο σημαντικά. Το support θα πρέπει να ανταποκρίνεται γρήγορα, με επάρκεια, να βοηθάει πραγματικά και να δίνει λύσεις. Στα πιο φθηνά πακέτα γενικά η υποστήριξη δεν είναι η καλύτερη (εδώ ισχύει το ότι πληρώνεις παίρνεις) αλλά και γενικά μεγάλο μέρος της ευθύνης για την καλή λειτουργία ενός ιστοτόπου είναι σε σας τους ίδιους. Αν δεν θέλετε να ασχολείστε καθόλου με αυτά ή δεν έχετε καθόλου τεχνικές γνώσεις θα πρέπει να δείτε τις λύσεις Managed WordPress που αναφέρονται παρακάτω.
ΔΙΑΒΑΣΕ  Ο Gutenberg για το WordPress - Woocommerce

Ας δούμε τα διαφορετικά είδη φιλοξενίας που υπάρχουν

Shared Hosting

Είναι το απλούστερη και φθηνότερη επιλογή που υπάρχει και αφορά συνήθως ανθρώπους με απλές ιστοσελίδες, ή που τώρα ξεκινάνε στο χώρο του Internet και ψάχνουν μία φθηνή λύση χωρίς πολλές απαιτήσεις.

Πολύ καλές λύσεις για τον συγκεκριμένο τύπο είναι το Siteground και Bluehost. Τα πακέτα φιλοξενίας ξεκινάνε από τα 4 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 20-25 το μήνα.

Ονομάζονται shared γιατί μοιράζεσαι τα resources ενός server μπορεί και με εκατοντάδες άλλους χρήστες.
Φυσικά για κάτι που κοστίζει το μήνα όσο ένας καφές θα πρέπει να προσαρμόσουμε και τις απαιτήσεις μας.
Απευθύνονται σε μικρού όγκου και κίνησης ιστοσελίδες και κυρίως σε αρχάριους.

Δεν προσφέρονται σε καμία περίπτωση για sites ηλεκτρονικού εμπορίου, e-elearning ή τέτοιου τύπου ιστοτόπους όπου η απόδοση είναι κρίσιμης σημασίας. Επίσης δεν συστήνονται για sites όπου η εμπειρία χρήστη έχει μεγάλη σημασία.

Επίσης η εξυπηρέτηση πελατών είναι ευθέως ανάλογη της συνδρομής. Σε αρκετές όμως υπηρεσίες υπάρχει καλό support τηρουμένων των αναλογιών.

Όπως τονίσαμε και στην αρχή του παρόντος άρθρου αυτή η επιλογή δεν έχει τίποτα το κακό για ανθρώπους που έχουν τις ανάλογες ανάγκες.

VPS (Virtual Private Server)

Virtual Private Servers. Δεν θα επεκταθούμε πολύ εδώ, καθώς αυτού του είδους η φιλοξενία απευθύνεται σε τεχνικούς χρήστες, ανθρώπους που μπορούν να στήσουν και να διαχειριστούν ένα σύστημα remote μέσω terminal.

Φυσικά ένα VPS (ειδικά speed optimized) με shared hosting είναι η μέρα με τη νύχτα από την πλευρά απόδοσης και σχέσης τιμής αξίας. Δυστυχώς, ειδικά το unmanaged απευθύνεται σε γνώστες ή όποιον τουλάχιστον έχει τη δυνατότητα να προσλάβει κάποιον (μιλάμε συνήθως για εκπαιδευμένο linux administrator).
Έχει 2 τύπους

  • Unmanaged


Ο προμηθευτής παρέχει μόνο τους πόρους του συστήματος και είστε υπεύθυνοι για το “στήσιμο” όλου του server, web server, database server, ενδεχομένως email server και dns server (αν και καλό είναι να υπάρχει κάποιος διαχωρισμός μεταξύ αυτών των services και να μην είναι όλα στο ίδιο “μηχάνημα”).
Τέτοια επιλογή γίνεται συνήθως από ομάδες startups που θέλουν να συνδυάσουν και φθηνή τιμή και απόδοση.

ΔΙΑΒΑΣΕ  WordPress Permalinks

Τέτοιες υπηρεσίες είναι η DigitalOcean, Linode, Hetzner και ξεκινάνε ακόμη και από τα 5 ευρώ το μήνα με αρκετά καλές αποδόσεις.
Αποτελεί την προσέγγιση του τύπου κάντο μόνος, αλλά για κάποιον που δεν ξέρει δεν αξίζει ούτε ούτε καν σαν σκέψη. Ακόμη και στο πιο απλό server setup υπάρχουν εκτατοντάδες πράγματα που μπορούν να στραβώσουν και δεν θα πάρεις βοήθεια από κανέναν. Ακόμη και αν καταφέρεις να λύσεις ένα πρόβλημα αυτά θα εμφανίζονται τακτικά, οι λύσεις απαιτούν πάρα πολλές ώρες προσπάθειας, που θα ήταν πολύ καλύτερο να επενδυθούν στην ανάπτυξη της επιχείρησής σας παρά στο troubleshooting ενός error 500.

  • Managed


Για όσους εξακολουθούν να θέλουν τη λύση του VPS προτείνουμε οπωσδήποτε με αυτή τη μορφή.

Εδώ θέμα της διαχείρισης του server το αναλαμβάνει ο προμηθευτής, μαζί με μία σειρά άλλων υπηρεσιών όπως ρυθμίσεις, ενημερώσεις, backups κλπ.

Αποτελεί καλή περίπτωση οι τιμές όμως για τις καλές υπηρεσίες ξεκινούν από τα 30-35 ευρώ το μήνα.

Προσοχή, το managed πηγαίνει στον ίδιο τον server (φιλοξενία) και όχι τις εφαρμογες ή ιστοσελίδες που φιλοξενεί. Αυτό και σε αυτά τα πακέτα θα εξακολουθήσει να είναι δική σας υπόθεση. Στην περίπτωση του WordPress θα είστε υπεύθυνοι για την εγκατάσταση, τις ρυθμίσεις, τις ενημερώσεις, την εγκατάσταση πρόσθετων (plugins) και άλλα.

Γενικά τέτοιες λύσεις είναι περισσότερο επαγγελματικές για εταιρίες τύπου web design, development κλπ παρά για μεμονωμένους χρήστες.

Dedicated Hosting

Πολλές φορές αναφέρεται και ως “μηχάνημα” ή “σίδερο” το dedicated hosting είναι για ιστοσελίδες και web εφαρμογές μεγάλων απαιτήσεων και όλοι οι πόροι του hardware είναι δικοί σας. Στις απαιτήσεις διαχείρισης είναι όπως και το VPS και ακόμη μεγαλύτερες ενώ πρέπει να το data center να έχει καλές παροχές και υποστήριξη.

Εκτός και αν η online επιχείρησή σας είναι τόσο μεγάλη που να σας επιτρέπει να προσλάβετε εξειδικευμένο server admin, ή τουλάχιστον μέχρι να φτάσετε εκεί οι άλλες λύσεις καλύπτουν τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας.

Τέλος και εδώ υπάρχουν υπηρεσίες Managed Server επομένως η διαχείριση του dedicated server μπορεί να γίνει outsourced με την αγορά του αντίστοιχου πακέτου.

Managed WordPress

Στην περίπτωση που θέλετε να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας και δεν θέλετε να ασχολείστε καθόλου με τεχνικά ζητήματα, η καλύτερη λύση είναι το Managed WordPress Hosting.

Αυτά τα πακέτα περιλαμβάνουν εγκατάσταση WordPress, ενημερώσεις, αντίγραφα ασφαλείας (backups), ρυθμίσεις ασφαλείας και απόδοσης, παροχή κάποιου διαχειριστικού πάνελ για εύκολη διαχείριση όλων των λειτουργιών και πολύ καλή υποστήριξη πελατών.
Αυτά είναι εξειδικευμένα πακέτα, με servers που είναι βελτιστοποιημένοι για τη συγκεκριμένη εφαρμογή, και προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις και σε ταχύτητα και σε ασφάλεια.

Οι τιμές κυμαίνονται από 20 ως 150 ευρώ το μήνα ή και παραπάνω αναλόγως τον αριθμό των sites που έχετε στην κατοχή σας.
Παρέχουν τις πιο σύγχρονες εκδόσεις στο λογισμικό του server, η υποστήριξη πελατών είναι από τις καλύτερες και γενικά αφορούν κατόχους πολύ απαιτητικών ιστοσελίδων όπως μεγάλα eshops, συνδρομητικές ιστοσελίδες και άλλες που εξυπηρετούν πολλούς επισκέπτες και εγγεγραμμένους χρήστες και θέλουν όλα να δουλεύουν ρολόι.

ΔΙΑΒΑΣΕ  WordPress Permalinks

Μερικοί από τους γνωστότερους παροχείς φιλοξενίας

Bluehost

Από τους παλιότερους web hosts η Bluehost είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο της φιλοξενίας με εξειδίκευση στο WordPress. Είναι επίσημος προμηθευτής φιλοξενίας WordPress προτεινόμενος από το ίδιο το WordPress. Η Bluehost σκοράρει άριστα και στα 3 σημεία που αναφέραμε, την απόδοση, την ασφάλεια και την υποστήριξη – εξυπηρέτηση. Έχει αναδειχθεί Νο1 εταιρία hosting για μικρές επιχειρήσεις.

Η Bluehost είναι φιλική για αρχάριους, τα πακέτα του φθηνού shared hosting ξεκινούν από μόλις 2,5 ευρώ, παρέχει δωρεάν domain για ένα χρόνο, δωρεάν builder για WordPress. Για μεγαλύτερες απαιτήσεις υπάρχουν και άλλα είδη hosting όπως Managed WordPress, VPS, dedicated.

SiteGround

Το Siteground είναι από τους πιο δημοφιλείς και με την υψηλότερη βαθμολογία παροχείς φιλοξενίας με εξειδίκευση στο wordpress / woocommerce. Έχουν αναπτύξει ενδοεταιρικά λύσεις απόδοσης και ασφάλειας για το WordPress site σας. Θεωρούνται από τις καλύτερες στην υποστήριξη πελατών στον κλάδο και γι αυτό προτείνονται επισήμως από το WordPress.

Μερικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν αυτόματες αναβαθμίσεις, καθημερινά αντίγραφα ασφαλείας, ενσωματωμένη λύση caching για WordPress (βοηθάει στην ταχύτητα), δωρεάν CDN, SSL και στα μεγαλύτερα πακέτα εργαλεία για developers όπως πρόσβαση ssh, Git version control κλπ. Όπως και το bluehost παραπάνω, είναι φιλικό για αρχάριους με φθηνές τιμές για τα χαμηλότερα πακέτα.

Kinsta

Για όσους θέλουν μία υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη υπηρεσία με εγγυημένη ασφάλεια και επιδόσεις υπηρεσίες όπως η kinsta με πακέτα Managed WordPress είναι μονόδρομος. Απευθύνεται σε ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις κάθε μεγέθους που θέλουν να ασχολούνται με την ανάπτυξη της επιχείρησης και όχι με τα τεχνικά θέματα της φιλοξενίας.

Επίσης αποτελεί απαραίτητη λύση για ιστοσελίδες απαιτήσεων όπως eshops (Woocommerce), συνδρομητικά websites, WordPress multisite, εκπαιδευτικά sites με online συστήματα εκμάθησης, οποιοδήποτε WordPress site θα κληθεί να ανταποκριθεί σε συνθήκες υψηλών απαιτήσεων σε επιδόσεις και ασφάλεια, όπως εγγεγραμμένοι χρήστες, συνδρομητές, πελάτες, μαθητές κα.

Τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν υπηρεσίες πλήρους διαχείρισης WordPress site, ξεχωριστό panel διαχείρισης ιστοσελίδων με πλήρεις μετρήσεις επισκεψιμότητας, βελτιστοποιημένοι ιστότοποι για ταχύτητα και ασφάλεια, δωρεάν μεταφορά υπάρχοντος site, δωρεάν SSL και CDN, καθημερινά αντίγραφα ασφαλείας και ένα από τα καλύτερα support του χώρου.

WPengine

Μία ακόμη υπηρεσία υψηλού επιπέδου για Managed WordPress hosting. Έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το Kinsta με λίγο διαφορετική φιλοσοφία ως προς τα πακέτα και επίσης εξαιρετική υποστήριξη. Η πλατφόρμα υποστηρίζεται από τις τεχνολογίες Google Cloud και Amazon AWS.

Ανάλογα με το πακέτο, δίνονται πολλά εργαλεία για developers και designers όπως περιβάλλοντα development, staging και production, αυτοματοποιημένα αντίγραφα ασφαλείας, πρόσβαση ssh, δωρεάν SSL και CDN κλπ.

[mailpoet_form id="5"]