Παράλλαξη ονομάζεται η μετατόπιση ή διαφορά στη φαινόμενη θέση ενός αντικειμένου, καθώς αυτό το βλέπουμε από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες, εξ ου και το «παράλλαξις» = «αλλαγή». Τα κοντινά αντικείμενα έχουν μεγαλύτερη παράλλαξη από τα μακρινά γι αυτό και η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στην αστρονομία για τον υπολογισμό των αποστάσεων πλανητών και αστεριών.
Η Τεχνική της Παράλλαξης είναι πολύ παλιά και ξεκινά από τα πρώτα 2D video games για να δώσει την αίσθηση του βάθους.
Σήμερα σε ότι έχει να κάνει με το web design η τεχνική της παράλλαξης έχει να κάνει κυρίως με το scrolling (οριζόντιο ή κάθετο) και το εφέ το page background να κινείται πιο αργά σε σχέση με το page foreground, με αποτέλεσμα να δίνεται η αίσθηση του τρισδιάστατου, του βάθους και της κίνησης.
Το parallax scrolling είναι πλέον μία δυναμική τάση στο web design, επειδή προσφέρει μία εμπειρία χρήστη που είναι πιο διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα.
Για παράδειγμα επισκεφθείτε τα arnoldclark.com, Bagigia.com, lexus.asia
Θα δείτε όμορφα animated τρισδιάστατα εφέ, που ενεργοποιούνται με το scrolling.
Όταν χρησιμοποιείται σωστά, η τεχνική του parallax scrolling προσφέρει στον επισκέπτη μία εμπειρία πολύ πιο πλούσια και κάνει τη σελίδα να ξεχωρίζει από το σωρό, καθώς η πλοήγηση είναι συνεχόμενη και δεν «σπάει». Αν όμως δεν υλοποιηθεί σωστά, αντί να δώσει την ωραία εμπειρία και την πρωτοτυπία στη σελίδα, το αποτέλεσμα είναι πολλά αντικείμενα να χοροπηδούν δεξιά αριστερά και μία φρικτή εμπειρία χρήστη (UX).
Οι βασικές αρχές usability και accessibility δεν παύουν να ισχύουν για ένα website με parallax scrolling. Η πλοήγηση πρέπει να είναι εύκολη και αυτονόητη και το περιεχόμενο εύκολα προσβάσιμο. Όταν οι χρήστες έχουν δυσκολία να βρουν αυτό που θέλουν η αξία του website μειώνεται σημαντικά.
Συνεπώς το parallax scrolling με τη σωστή υλοποίηση του πρέπει να δίνει αξία και πρωτοτυπία στο website, καθώς και να βελτιώνει τη χρηστικότητά του και την εμπειρία του χρήστη.
Φυσικά υπάρχει και η αντίθετη άποψη (από χρήστες κυρίως αλλά και από κάποιους designers). Ότι αυτού του είδους το design είναι μία “άσκηση” στις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, που μπορεί να εντυπωσιάζει σε μεγάλα monitors και υψηλές ταχύτητες, αλλά σε οτιδήποτε λιγότερο από αυτά (που είναι κομμάτι της πραγματικής ζωής), καταλήγει σε μεγάλη απογοήτευση για τον χρήστη. Αναφέρονται περιπτώσεις σελίδων με parallax scrolling που “σπάνε” ή αργούν υπερβολικά να “φορτώσουν”, ή που το responsive στοιχείο τους δεν λειτουργεί για μικρότερες οθόνες / αναλύσεις, ή που δεν λειτουργούν καθόλου σε συγκεκριμένες πλατφόρμες (iphones, ipads), ή που δεν κάνει καλό fallback σε περιπτώσεις παλαιότερων browsers, κλπ κλπ (η λίστα είναι μεγάλη).
Παρόλα αυτά μαζέψαμε μερικά παραδείγματα παρακάτω και ελπίζουμε το σύστημα σας να σας επιτρέψει να τα απολαύσετε: